Jackie

Arvio: 4/5 tähteä

Journalisti (Billy Crudup) saapuu haastattelemaan Jackie Kennedya (Natalie Portman), jonka aviomies, Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy on salamurhattu viikko sitten. Jackie tekee selväksi, että kertoo oman totuutensa tapahtumista ja päättää tarkasti, minkä hyväksyy lehtijuttuun.

Tämän taustatarinan puitteissa käydään läpi viikko JFK:n salamurhan jälkeen. Elokuva ei siis kerro kuuluisasta salamurhasta, sen tekijästä tai salaliitoista. Tämä on Jackie Kennedyn tarina tietyltä tarkalta aikajaksolta.

Jackiella on missio, sillä hän tietää, missä tilanteessa USA on. Äskettäin on siirrytty kirjoitetun sanan aikakaudesta telkkarin aikakaudelle. Historiankirjat eivät kerro välttämättä totuutta, vaan vain sen, mikä niihin on kirjoitettu.

Siksi Jackie aikoo pitää huolta siitä, että John F. jäisi historiaan juuri sillä tavalla kuin Jackie sen haluaa. Valehtelusta ei kyse ole, vaan Jackie nimenomaan korostaa sitä, että kansan pitää saada tietää totuus. Mutta totuus voidaan kertoa monella tavalla ja monesta näkökulmasta. JFK ei jäisi pelkäksi muotokuvaksi Valkoisen talon seinällä.

Jackieta voidaan pitää kylmänä ja laskelmoivana naisena, koska sitä hän on. Mutta hänellä on syynsä käytökseensä. Oma suru ja kyyneleet ovat pikkujuttu, kun kyse on Yhdysvaltain presidentistä, hänen perinnöstään ja historiankirjoituksesta.

Siksi Jackie on erityisen tarkka siitä, millaiset hautajaiset JFK saisi. Suurmiehen tunnistaa suurmiehen hautajaisista. Kansa haluaa hyvän tarinan ja siihen hyvän lopun. Sellaisen Jackie on päättänyt heille järjestää.

Hämmästyn, jos Natalie Portman ei Oscar-ehdokkuutta saa. Eikä vain siksi, että hän on hyvä, vaan myös siksi, että juuri tällaisia roolisuorituksia Yhdysvaltain elokuva-akatemia perinteisesti arvostaa.

Portmanin työtä korostaa se, että Jackie suosii lähikuvia. Koska Jackie Kennedy oli elämässään jatkuvasti julkisuuden lähikuvassa, hän on lähikuvassa tässä elokuvassakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.