KATSEESEEN KÄTKETTY

Ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon voittanut argentiinalaiselokuva Katseeseen kätketty on monikerroksinen ja arvoituksellinen trilleri rikoksesta, rakkaudesta ja omankäden oikeudesta. Takaumin kerrottu tarina on omalla tasollaan vahvasti oikeuslaitosta kritisoiva moraliteetti, toisaalta tukahdutetun rakkauden almodovarilainen heijaste.

Rikosoikeuden asianajaja Benjamin Espósito (Ricardo Darin) tutkii kauniin naisen julmaa raiskausmurhaa. Aviomies on surun murtama, lähes mielenterveystensä menettänyt. Perhevalokuva antaa vihjeen mahdollisesta syyllisestä, mutta palapeli pirstoutuu nopeasti.

Benjaminin esimiehenä on kaunis Irene (Soledad Villamil), omalla tahollaan naimisissa oleva tuomari. Kielletty rakkaus repii sielua. 25-vuotta myöhemmin Benjamin avaa raiskausmurha-kansionsa uudelleen ja asiat saavat yllättäviä käänteitä sisältävän lopun.

Ohjaaja Juan Jose Campanella on yksityiskohtaisen tarkka kertoja. Hän ei panosta toimintaan vaan verkkaisen intensiiviseen tarinankuljetukseen. Elokuvan ensimmäisellä puoliskolla hitaus on jo vaarassa syödä itseään. Paljon puhutaan, vähän tapahtuu. Käynnistysvaikeuksiakin on, koska katsojalla on vaikeuksia päästä takautumien kyytiin.

Lähes hitchcockmaisella tarkkuudella ja sähäkkyydellä kuvattu pidätys jalkapallostadionilla on mestarillinen. Se saa elokuvaan virtaa ja osoittaa, että ohjaaja on taitava.

Mukaan tulee vaaran elementti. Raiskaaja-murhaajan paljastuminen on ohjattu tehokkaasti. Näyttelijät lataavat kohtaukseen hiuksianostattavan, kasvavan intensiteetin, joka räjähtää komeasti. Näyttelijäntyö on yksinkertaisesti loistavaa.

Sirpalemainen elokuva ei ole ongelmaton. Benjaminin ja Irenen rakkaustarina on hieman pateettinen. Pituuttakin on liikaa.

Viimeisestä kohtauksestakin voidaan olla montaa mieltä. Maskeeraus on hämmästyttävän tökeröä. Kyllä nykypäivänä ihmistä voidaan muutenkin vanhentaa kuin liimalla ja puuterilla.

Moitteista huolimatta Katseeseen kätketty on yleiseen tarjontaan nähden laatutrilleri, joka nappaa kyllä mukaansa. Tarkasti ohjattua, hyvää näyttelijäntyötä, komeaa kuvausta ja arvoituksellinen tarina.

Mitä saisit neljällä luodilla: elinkautisen, täyttymyksen vai sielullesi rauhan?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.