Kaiken teoria

Tunnettu fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking (s. 1942) sairastui 21-vuotiaana ALS-sairauteen. Parannuskeinoja ei ole, vaan sairaus surkastuttaa lihakset ja tuhoaa motoriikan, mutta säästää aivot. Keho ympärillä kuihtuu, mutta ajatus pysyy kirkkaana.

Hawkingin elinikä-ennuste oli kaksi vuotta, mutta hän on yhä hengissä ja ajatukseltaan terävässä kunnossa.

Hawkingin ensimmäisen vaimon Jane Wilden My Life with Stephen -muistelmiin perustuva elokuva on englantilaista laatutyötä tuotannoltaan. Se näyttää hyvältä ja siinä näytellään hyvin.

”Minä olen ollut vaikea ihminen”, on herra Hawking julkisesti tunnustanut. Miehen tieteellisiin saavutuksiin ja persoonaan nähden on jopa tylsää, että elokuva tarjoaa enemmän viihteellistä yleishömppää kuin väkevää, persoonansa näköistä henkilökuvaa.

Kaiken teoria on tyypillinen ja hieman imelä elämänkertaelokuva, joka mahduttaa kahteen tuntiin niin Hawkingin kehittymisen maailman tunnetuimmaksi kosmologiksi kuin hänen rakkauselämänsäkin. Tarinassa on paljolti samaa kuin matemaatikkonero John Nashista kertovassa Kaunis mieli -elokuvassa.

Tällaiset teokset laskelmoidaan tarkkaan ja särmät hiotaan siisteiksi, jotta ne keräisivät paljon Oscar-ehdokkuuksia. Kaunis mieli palkittiin aikanaan neljällä Oscarilla, Kaiken teoria on ehdolla viiteen Oscariin.

Välillä Kaiken teoria on lipsahtaa herttasarjanomaiseen kolmiodraamaan, jossa kaunis vaimo uupuu hoivatessaan sairauden kalvamaa miestään ja kohtaa lohduttajan komeasta kirkkokuoron johtajasta. Toki löytäähän Hawkingkin elämälleen uuden ilon henkilökohtaisesta avustajastaan, mutta silti painotus Hawkingin elämäntyön ja avioelämän välillä jää valitettavan tasapaksuksi.

Kaiken teoria -elokuvan yleisväittämä, vaikeuksien kautta voittoon, puoltaa kyllä paikkaansa. Periksi ei kannata antaa vaikka toiset väittävät muuta.

Stephen Hawking menettää kaiken fyysisyytensä, lopulta myös puhekyvyn, mutta kamppailu elämästä tuo voiton ja paikan tiedemiesten kunniakorokkeella. Jos on elämää, on myös toivoa.

Elämän pienet murheet ovat jokseenkin turhia tämän selviytymistarinan rinnalla.

Eddie Redmayne näyttelee vaativan Stephen Hawkingin roolin teknisesti taitavasti, samoin Felicity Jones tämän vaimona. Silti se jokin suurempi hehku jää pääparin väliltä puuttumaan.

Osa ongelmasta langennee ohjaaja James Marshin kontolle, joka tuntuu katsoneen liikaa Ron Howardin elokuvia. Sulava ammattitaito menee persoonallisuuden edelle.

Kaiken teoria houkuttelee tutustumaan Stephen Hawkingin elämään ja tutkimuksiin enemmänkin. Taatusti se viehättää elokuvana myös monia. Jos Hollywoodin ennusmerkkeihin on luottamista, niin Eddie Redmayne pokkaa roolistaan himoitun miespääosa-Oscarin.

Olli-Matti Oinonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.