Kiertue

Burleskishow on erikoinen yhdistelmä musiikkia, teatraalisuutta, näyttäviä asuja sekä stripteasetyyppistä, rietasta ja överiä eroottisuutta.

Ranskalaisen elokuvan suosikkipoika Mathieu Amalric tunnetaan hienona näyttelijänä. Osaamista on nähty elokuvissa Perhonen lasikuvussa, Eräs joulutarina ja Quantum of Solace.

Ohjaajana hänellä on takanaan muutamia lyhäreitä ja tv-elokuvia. Kiertue-elokuvallaan hän nappasi Cannesissa parhaan ohjaajan palkinnon. Valinta kertonee enemmän Amalricin elokuvamaineesta Ranskassa kuin hänen ohjaajan taidoistaan.

Kiertue kertoo burleskiryhmän ja heidän managerinsa Joachim Zandin (Mathieu Amalric) elämästä Ranskan satamakaupungeissa. Ero rockbändien on tour -juttuihin ei ole suuren suuri; hotellielämä on tylsää ja huvit sen mukaiset.

Mimi Le Meaux, Kitten On the Keys, Dirty Martini ja Roky Roulette pistävät haisemaan. Illan show on pääasia, muulla ei ole sen suurempaa merkitystä.

Manageri-Zand on ryssinyt uransa ja maineensa. Luottoa ei tunnu olevan, ja esiintymispaikoista ja rahasta uhkaa tulla pulaa. Ihmissuhteet kärjistyvät ja Zandin kaksi poikaa huutavat järjestystä isänsä elämään. Show'n on kuitenkin pyörittävä, ja tasapainon löydyttävä naissuhteissa ja omissa ajatuksissa.

Amalric ohjaa vapaamuotoisesti, rosoisesti ja realistisin sävyin. Tarina kulkee rönsyillen. Kamera kulkee kaverina vieressä.

Näyttelijät ovat aitoja burleskitähtiä. Ehkä siksi he säkenöivät lavalla, mutta jäävät näyttelijöinä vaisuiksi. Käsikirjoitus, joka pohjaa vuonna 1916 kirjoitettuun tarinaan, ei iske kipinää.

Sivullisuuden teema on silti kiinnostava. Mitä muuta elämää näillä ihmisillä on? Ei aviomiehiä, ei lapsia ja seksikin satunnaista rynkytystä vessassa.

Naisten välinen side on vahva. Se torjuu jopa miehisen määräysvallan.

Olli-Matti Oinonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.