Kummisetäni thaimorsian

Wille Hyvösellä on ahdistava ongelma. Hänen kummisetänsä, lihakauppias Seppo, rakastaa thaimaalaista naista. Suomalainen vaimo on saanut jäädä, kun Seppo kaukomatkailee ihastuksensa perään. Willen mielipide on vahvasti sellainen, että kyse on jonkinlaisesta prostituutiosta; Seppo maksaa seksistä. Todellisesta rakkaudesta ei voi olla kysymys.

Thaityttö Pin on ollut jo aiemmin naimisissa, ja tästä liitosta on syntynyt lapsi. Elämä on köyhää eron jälkeen. Länsimainen mies rahoineen on hyvä kohde tienata perheelle ruokarahat. Esimerkkitapauksia on paljon, ja Wille on ennakkoluulojen täyttämä.

– Kukaan ei ole koskaan rakastanut minua niin paljon, sanoo Seppo ja maksaa thaitytölleen 300 euroa kuukaudessa toimeentulorahaa. Kesähäitä suunnitellaan jo hyvää vauhtia.

Wille on sitä mieltä, että Seppoa viilataan linssiin monilla katteettomilla lupauksilla. Kummisetä Seppo kuitenkin haastaa pojan ja kutsuu hänet kuukaudeksi mukaansa Thaimaahan. ”Sittenpähän näet rakkautemme laadun.”

Kummisetäni thaimorsian on Wille Hyvösen käsikirjoittama ja ohjaama tunnin pituinen dokumentti tuosta matkasta. Samalla se on Willen matka itseensä, rasismin ja epäilyn valtakuntaan.

Elokuva on vilpitön ja rakkaudella tehty, mutta samalla myös vähän naiivi ja lapsellinen raakile. Sepon lompakon varastaminen on jo vähän kyseenalaista testaamista ja muutenkin pariskunnan ahdistaminen on jopa loukkaavaa. Ihme ettei paluulennon lippu ollut pojalla kädessään jo muutaman päivän kuluttua.

Jarmo Kiurun käsivarakuvaus onnistuu ajoittain jopa häivyttämään kameran saaden hyvin intiimejä tuokioita aikaiseksi. Välillä kamera hosuu turhankin kanssa.

Kiinnostavaksi elokuvan tekee sen lähtökohta, jossa katsoja on Willen kanssa aivan samaa mieltä epäilyissään. Vähitellen toteamme olleemme väärässä. On mielenkiintoista huomata, että jokaisessa meissä asuu pieni rasisti. Asenteita on hyvä ravistella oikein kunnolla.

Kummisetäni Thaimorsian on elokuva ennakkoluulojen murtamisesta ja rakkauden voimasta. Näitä tarinoita on monia, eivätkä ne kaikki pääty yhtä onnellisesti.

Kummisetäni thaimorsian Kuvakukossa 16.– 28.11.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.