Kuninkaallinen änkyttäjä on sympaattinen

KUNINKAAN PUHE Star, S Tulevien Oscar-mittelöiden voittajaksi jo monelta suunnalta ehdotettu ensi-iltaelokuva Kuninkaan puhe on brittiläistä laatudraamaa oivaltavimmillaan. David Seidlerin kauan hiottu ja erinomainen käsikirjoitus antaa Tom Hooperin ohjaukselle riittävä kaikupohjan, josta myös nautittavat näyttelijätyöt ponnistavat.

Tositapahtumiin pohjautuva tarina alkaa vuodesta 1925 kun prinssi Albert, Yorkin herttua (Colin Firth) pitää ensimmäisen radiopuheensa Lontoossa. Änkytysongelman kanssa kamppaileva Albert eli "Bertie" saa aikaan vain epäselvää, hermostunutta takeltelua ja vaikuttaa tuskaiselta.

Yhdeksän vuotta myöhemmin Bertie on kokeillut monia puheterapeutteja, mutta ei ole saanut perhetaustaansa pohjautuvaa ongelmaa ratkaistua. Hänen vaimonsa (Helena Bonham Carter) kuulee australialaisesta terapeutista Lionel Loguesta (Geoffrey Rush), jonka epätavalliset toimintametodit herättävät kiinnostusta.

Bertie menee oppiin ja sittemmin hänestä tulee yllättäen kuningas Yrjö VI. Bertie perii kruunun vuonna 1936 sen jälkeen kun hänen vanhempi veljensä Edward VIII (Guy Pearce) vetäytyy perimysjärjestyksestä rakastuttuaan amerikkalaiseen Wallis Simpsoniin (Eve Best).

Tähän tunnettuun asiaan Hooperin elokuva tuo oman käsityksensä.

Vetävä draama Kuninkaan puhe on tarina ihmissuhteista ja ystävyydestä varsin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Bertie kamppailee puheongelmansa ja ihmisten häneen liittämien odotusten ristipaineissa. Kuninkaan puhe on historiallinen draama, jossa on yleispätevää vetovoimaa. Lionelin ja Bertien suhde on elokuvan ydin.

1930-luvulla brittiläinen imperiumi oli vielä voimissaan, vaikka toipuminen lamasta oli kesken ja toisen maailmansodan mahdollinen alku jo edessä. Kansa tarvitsi johtajaa, monarkkia, joka toisi epävarmalle ajalle riittävää turvallisuuden tuntua radiopuheillaan.

Kuninkaan puhe sekoittaa onnistuneesti hyvin persoonakohtaisia tunnelmia universaaleihin näkymiin. Elokuva paljastaa inhimillisen haavoittuvuuden ja on suora ja välitön tunnelmiltaan.

Geoffrey Rushilla ja Colin Firthilla on vahva kemia elokuvassa. Helena Bonham Carter näyttäytyy ymmärtäväisenä vaimona ja tulevana kuningataräitinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.