Lumiukko

Arvio: 3/5 tähteä.

Pohjoismaisesta dekkarikirjallisuudesta ja tv-sarjatuotannosta noussut huuma voi näköjään oikein hyvin Hollywoodin tuotannollisissa yläilmoissa.

Lumiukko on tunnelmallinen mutta auttamattoman epätasaisesti kulkeva jännäri norjalaisen Jo Nesbøn romaanista. Ohjaajana on Amerikkaan lentänyt ruotsalainen Tomas Alfredson.

Yksinoloon vetäytyvä juoppo poliisi Harry Hole (Michael Fassbender) kärsii riippuvuutensa ohessa rakkauden puutteesta. Samoin hänen vainoajansa, sarjamurhaaja, jonka tavaramerkkinä on pyöritellä lumiukkoja uhriensa läheisyyteen.

Harry saa työparikseen Katrinen (Rebecca Ferguson), jolla on omat demoninsa menneisyydessä.

Kylmäkiskoisuutensa ja vähän huumorinsa lomassa Alfredsonin tyyli nojaa rikkaaseen kuvalliseen rakenteluun. Hän tekee voittoisasti Oslosta ja Bergenistä tummien pohjavirtojen kaupunkeja, joissa verikin lentää. On kuin hänen suunnitelmissaan olisi piillyt enemmänkin kunnianhimoa kuin mitä torsomainen lopputulos haluaa paljastaa.

Näyttävä, mutta epämääräinen takaumakerronta kuljettaa vuoristomaisemiin, joissa törmätään hurjannäköiseen ja -oloiseen Val Kilmeriin esittämässä menneisyyden poliisitutkijaa. Se ei koskaan nivoudu luontevasti filmiin, vaikka katsoja ymmärtääkin, että ohjaaja haluaa näyttää kutkuttavaa hahmoa hinnalla millä hyvänsä.

Elokuva selviää sivujuonteistaan vain muotopuolena, johtuen varmaankin turhista vaatimuksista seurata vauhtijännärin konventioita.

Tarina heittelee henkilöhahmoja yli laidan ja kiitää hätäisesti paukutellen lopputeksteihin.

Näyttelijöitä katselee mielellään. Charlotte Gainsbourg nähdään Harryn ex-vaimona, Chloë Sevigny kananpäitä pilkkovana farmarina, J.K. Simmons kierona poliitikkona ja David Dencik inhana parittajalääkärinä.

Fassbender on tietysti niin cool, että melkein naurattaa.

Eero Tammi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Elokuvat

Elokuva-arvio: Ready or Not on vulgaari satiiri avioliiton ahtaudesta

Elokuva-arvio: Ohjaaja Jim Jarmuschin uusi zombie-elokuva The Dead Don't Die ei lunasta odotuksia

Elokuva-arvio: Dokumenttielokuva Apollo 11 on vaikuttava avaruusodysseia, joka hämmästyttävyydessään voittaa fiktiot

Elokuva-arvio: Quentin Tarantinon uutuus on Once Upon a Time in...Hollywood on ohjaajan paras 2000-luvun elokuva – mutta onko se paljon?

Elokuva-arvio: Inna de Yard vie matkalle reggae-pioneerien tarinoihin – ja ne liittyvät tavalla tai toisella köyhyyteen ja epäoikeudenmukaisuuteen

Elokuva-arvio: Angry Birds 2 on vinha toimintaralli ja tasavarma myyntituote

Elokuva-arvio: Late Night rullaa Emma Thompsonin karisman ja särmikkään dialogin varassa

Näkökulma: Leijonakuninkaan hyperrealistinen ilme nostaa ihmisen jalustalle

Arvio: Mielipuolinen nukkeystävä ottaa teknologian haltuunsa elokuvasa Child's Play

Elokuva-arvio: Annabelle Comes Home tarjoaa tarinan, jossa kökkö nukke kulkee teinien perässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.