Lumiukko

Arvio: 3/5 tähteä.

Pohjoismaisesta dekkarikirjallisuudesta ja tv-sarjatuotannosta noussut huuma voi näköjään oikein hyvin Hollywoodin tuotannollisissa yläilmoissa.

Lumiukko on tunnelmallinen mutta auttamattoman epätasaisesti kulkeva jännäri norjalaisen Jo Nesbøn romaanista. Ohjaajana on Amerikkaan lentänyt ruotsalainen Tomas Alfredson.

Yksinoloon vetäytyvä juoppo poliisi Harry Hole (Michael Fassbender) kärsii riippuvuutensa ohessa rakkauden puutteesta. Samoin hänen vainoajansa, sarjamurhaaja, jonka tavaramerkkinä on pyöritellä lumiukkoja uhriensa läheisyyteen.

Harry saa työparikseen Katrinen (Rebecca Ferguson), jolla on omat demoninsa menneisyydessä.

Kylmäkiskoisuutensa ja vähän huumorinsa lomassa Alfredsonin tyyli nojaa rikkaaseen kuvalliseen rakenteluun. Hän tekee voittoisasti Oslosta ja Bergenistä tummien pohjavirtojen kaupunkeja, joissa verikin lentää. On kuin hänen suunnitelmissaan olisi piillyt enemmänkin kunnianhimoa kuin mitä torsomainen lopputulos haluaa paljastaa.

Näyttävä, mutta epämääräinen takaumakerronta kuljettaa vuoristomaisemiin, joissa törmätään hurjannäköiseen ja -oloiseen Val Kilmeriin esittämässä menneisyyden poliisitutkijaa. Se ei koskaan nivoudu luontevasti filmiin, vaikka katsoja ymmärtääkin, että ohjaaja haluaa näyttää kutkuttavaa hahmoa hinnalla millä hyvänsä.

Elokuva selviää sivujuonteistaan vain muotopuolena, johtuen varmaankin turhista vaatimuksista seurata vauhtijännärin konventioita.

Tarina heittelee henkilöhahmoja yli laidan ja kiitää hätäisesti paukutellen lopputeksteihin.

Näyttelijöitä katselee mielellään. Charlotte Gainsbourg nähdään Harryn ex-vaimona, Chloë Sevigny kananpäitä pilkkovana farmarina, J.K. Simmons kierona poliitikkona ja David Dencik inhana parittajalääkärinä.

Fassbender on tietysti niin cool, että melkein naurattaa.

Eero Tammi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Elokuvat

Elokuva-arvio: Aika jonka sain on koko perheen elokuva

Elokuva-arvio: Mr. Jones näyttää, kuinka valhe on aseista vaarallisin

Elokuva-arvio: La Belle Epoque on katsomisen arvoinen vain näyttelijöidensä ansiosta

Arvio: Klaus Härö kuvaa Elämää kuoleman jälkeen -elokuvassa karun kauniisti menetystä

Arvio: Les Misérables näyttää Ranskan monet kasvot

Elokuva-arvio: Guy Ritchien palaa tuttuihin kuvioihin: The Gentleman on kovien kundien rötöskomedia suoraan 1990-luvulta

Elokuva-arvio: Parasta Clint Eastwoodin uudessa Richard Jewell -draamassa on tuntematon pääosanesittäjä

Elokuva-arvio: Luokkakokous-hittejä tehtailleen Taneli Mustosen uusi Se mieletön remppa -elokuva jää ohueksi ja rytmittömäksi komediaksi

Elokuva-arvio: Ystävät ovat perhe, jonka valitsemme, kertoo The Peanut Butter Falcon

Elokuva-arvio: A Hidden Life on riipaiseva kuvaus itävaltalaisesta perheenisästä, joka sanoi Hitlerille ei

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.