Lumottu

Olipa kerran satumaa, jota hallitsi ilkeä kuningatar Narissa (Susan Sarandon). Narissa myös halusi pysyä kuningattarena, joten hän piti prinssipoikansa (James Marsden) erossa neidoista. Kaikesta huolimatta prinssi kuitenkin törmää satumetsässä kauniiseen Gisellaan (Amy Adams), ja kohta jo valmistellaan häitä. Hääpäivänä kuningatar tyrkkää Gisella syvään kuiluun.

Stop tähän. Elokuva vaatii hieman selittämistä. Näin alkaa romanttinen komedia Lumottu (Enchanted). Tähän saakka elokuva on hyvin perinteinen Disney-animaatio, lähes Disneyn parodiaa itsestään. Tyylillisesti ja visuaalisesti liikutaan Prinsessa Ruususen ja Tuhkimon suunnalla.

Gisella päätyy nykyajan New Yorkiin. Animaatio-osuus loppuu tähän ja oikeat näyttelijät ryhtyvät hommiin. Koko elokuvan idea on idyllisen ja viattoman satumaailman ja raadollisen ja epäystävällisen New Yorkin yhteentörmäys. Hääpukuun pukeutunut Gisella on naiivi, hyvätahtoinen, positiivinen., ystävällinen ja täydellisen viaton olento, jolla ei ole ironian tajua lainkaan. Hän laulaa, tanssii ja saa eläimet tottelemaan itseään. New York asukkaineen on... no, se on New York asukkaineen.

Perusidea on mainio. On oikeastaan ihme, että sitä ei ole toteutettu jo aiemmin. Perusidea myös kantaa elokuvaa pitkälle, ei tosin aivan loppuun saakka.

New Yorkissa Gisella tapaa asianajaja Robertin (Patrick Dempsey). Robert on hillitty ja harkitseva, jopa kyyninen tyttölapsen yksinhuoltaja ja sinkku, jolle avioliitto on enemmän käytännön järjestely kuin tunneasia.

Lumottu on hyväntuulinen ja charmantti elokuva, juuri sopiva sekoitus romantiikkaa ja komediaa. Ainakin Yhdysvalloissa jopa nirppanokkaiset kriitikot ovat joutuneet antautumaan elokuvan edessä. Amy Adams on mainio valinta päärooliin eikä suinkaan pelkästään suurten bambinsilmiensä vuoksi. Hän suorastaan säteilee viatonta prinsessamaisuutta. Kun tuohon olemukseen tulee särö, sekin tuntuu uskottavalta. Gisellaan on vaikea olla rakastumatta.

Hyvän idean ja tyylitajuisen toteutuksen vuoksi Lumottu on loppuvuoden suurimpia positiivisia yllätyksiä. Se on myös jotakuinkin täydellinen treffielokuva treffailijoiden iästä riippumatta.

MARKO AHONEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.