Mad Max: Fury Road

George Millerin neljäs Mad Max on raivohullu spektaakkeli, joka ammentaa trendikkäästi videopelien estetiikasta. Paljon on tekniikka kehittynyt sitten 1980-luvun, jolloin nähtiin edellinen Mad Max.

Keinotekoisuutta on korostettu painajaismaisin tarkoitusperin. Näyttelijät liikehtivät ja elehtivät 3D-kulisseissa kuin ylikiihtyneet, sieluttomat marionetit. Tarina on yksi pitkä ajojahti maailmanlopun aavikolla, Mad Max -maailman groteskissa armottomuudessa.

Tuhannet kaljupääsoturit kiitävät futuristisilla maastureillaan, sotarummut jytisevät ja kulttijohtaja Immortal Joe mulkoilee hirviömaskissaan. Hiekka pöllyää katsojan kasvoille.

Hiljaiset hetket ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Muille kuin toimintaelokuvien ystäville tämä tarkoittaa kahden tunnin mittaista audiovisuaalista terroria.

Mutta kohdeyleisölleen tämä onkin tehty, paukkuja säästelemättä. Kyseessä ei ole jatko-osa vaan aiempien osien elementeistä koottu tietokoneajan Mad Max -sirkus.

Tom Hardy esittää Maxia, joka joutuu diktaattorin vangiksi. Tyranni hallitsee janoista kansaansa manipuloimalla vedenkulutusta. Hedelmällisessä iässä olevat naiset on alistettu tuotantoeläimiksi riistämällä heiltä lapsia ja äidinmaitoa teollisuuden tarpeisiin.

Häijy visio peuhaa mauttomuuden rajoilla. Raskaana olevien mallityttöjen tunkeminen sapelien, liekinheittimien ja tykkien sekaan on miespuolisten tekijöiden näkemys jännittävästä dystopiasta.

Elokuva itsessään on yhtä brutaali ja outo kuin sen kuvaama maailma. Se on kai johdonmukaista. Herkkyys ja tunteellisuus eivät kuulu tähän kuvioon.

Maxin sisäinen maailma kuitataan kertaamalla hänen traumaansa. Tämä yksinäinen susi on menettänyt lapsensa ja vaimonsa.

Charlize Theron esittää taistelijaa nimeltä Furiosa, joka yrittää pelastaa nuoret naiset ajamalla heidät turvaan isolla rekallaan. Suoraviivaisessa juonessa on vain yksi isompi käänne, eikä sekään vaikuta henkilöhahmoihin.

Tunnelmiltaan tasapaksu hullunmylly perustuu mahtipontisiin taisteluihin, joissa post-apokalyptisestä western-rekvisiitasta otetaan kaikki tehot irti.

Jarno Lindemark

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.