Matkarakastajat (Los amantes pasajeros)

Matkarakastajat (Los amantes pasajeros)

Pedro Almodóvarin ensi-iltaelokuva, huimasti tyylitelty Matkarakastajat on varsin kaukana hänen melodraamoistaan kuten Volver – paluu (2006), Puhu hänelle (2002) tai Kaikki äidistäni (1999), joissa ohjaajan kerronta oli monin tavoin puhuttelevaa.

Uutuuden englanninkielinen nimi I’m So Exited nimi viittaa suoraan Pointer Sisters -yhtyeen hittiin vuodelta 1982. Kerronnassa lähdetään lentokoneella kohti Meksikoa.

Koneeseen tulee vika, eikä se saa laskeutumislupaa, jonka jälkeen ripeä miehistö yrittää ylläpitää matkustajien toivoa ja mielentilaa.

Näissä hetkissä elokuvan henkilöt paljastavat tummia salaisuuksiaan samalla kun kone kiertelee ilmassa.

Almodóvar luottaa karikatyyrisiin hahmoihinsa ja henkilögalleria on ohjaajalle ominaisen kirjava.

Yleensä tällainen koostumus takaa Almodóvarin käsissä kerronnan toimivuuden, farssin ja tragedian yhdistelmät sekä himojen ja emootioiden kyllästämän todellisuuden.

Almodóvar on nykypolven espanjalaisohjaajista kaikkein monipuolisimmin ja rohkeimmin käsitellyt rakkauden ja intohimon merkitystä elokuvissaan. Suuret tähdet Penélope Cruz ja Antonio Banderas esiintyvät lyhyissä sivurooleissa Matkarakastajat-elokuvan alussa.

Pääosissa ovat koneen stuertit (Javier Camara, Raul Arevalo, Carlos Areces) ja kirjava joukko ykkösluokan matkustajia, joihin kuuluvat muun muassa selvänäkijän kykyjä omaava neitsyt (Lola Duenas), häitään juhlinut sulhanen (Miguel Angel Silvestre), teräväkielinen nainen (Cecilia Roth) ja tummapukuinen mies (Jose Maria Yazpik). Koneen kapteenia esittää Antonio de la Torre ja perämiestä Hugo Silva.

Almodóvarin tyylittely on episodimaista, sillä kohtaukset heitetään kankaalle ironian ja leikittelevän räiskyvyyden leimaamina.

Almodóvarin ote saavuttaa paikoin hervottomia ulottuvuuksia. Henkilösuhteet ovat keskeisiä ja homoteema jälleen vahvasti esillä.

Jose Luis Alcainen kuvaus tavoittaa tarkasti toiminnat ja esiin tulevat performanssit. Kerronnassa on samanlaista irtonaisuutta kuin Almodóvarin uran varhaisteoksissa Pepi, Luci, Bom ja muut tytöt (1980), Pahat tavat (1983), Intohimon laki (1986) ja Naisia hermoromahduksen partaalla (1987).

Ohjaus: Pedro Almodóvar. Rooleissa: Hugo Silva, Lola Duenas, Cecilia Roth. Tyylilaji: komedia (K16).