Metsän tarina

Hannu Siitonen ja Mikko Pöllänen kuvasivat Metsän tarina -elokuvaansa yli neljä vuotta Kim Saarniluoman ja Ville Suhosen ohjauksen ja käsikirjoituksen pohjalta. Syntyi hämmästyttävän komeaa jälkeä talven, kevään, kesän ja syksyn väliseltä ajalta, aarniometsän aarreaitasta.

Huikeiden luontokuvien pohjaksi Suhonen on kehittänyt isän ja pojan keskustelun erilaisista uskomuksista luontoon ja luonnon jumaliin. Se virittää elokuvan välillä kiinnostavan maagiseksi aikamatkaksi salattuihin uhrimenoihin, joissa luonnon muovaama kiviröykkiö tai luonnonkaunis lähde saa aivan uuden merkityksen.

Pääosassa ovat kuitenkin aarniometsän eläimet; kuukkeli, karhut, hirvet, pöllöt, liito-oravat ja monet muut. Metsän tarina tekee metsästä mytologisen paikan, jota on syytä kunnioittaa. Mättään takana tai oksanhaarassa saattaa väijyä haltija tai maahinen, joka kyllä kostaa, jos metsää raiskataan tai kaltoin kohdellaan.

Elokuva on jäntevästi kerrottu ja komeasti kuvattu luontodokumentti ja samalla Suomen kansan mytologioita jännittävästi rouhiva uskomusten tietolipas.

Olli-Matti Oinonen

Esitetään Kuvakukossa 28.12.–6.2.