Moebius

Ohjaaja-käsikirjoittaja Kim Ki-duk on tinkimätön elokuvamies, kuin Korean oma Lars von Trier konsanaan. Kim Ki-dukin elokuvat ovat täynnä seksuaalisia patoutumia ja inhorealistisia kuvauksia lihallisesta silpomisesta. Toisaalta hänen elokuvistaan löytää runollisuutta, kauneutta, rumuutta, pirullisen mustaa huumoria ja vertauskuvallisuutta.

Kuka muistaa The Isle -elokuvan; uistin naisen kurkkuun ja voimallinen nykäys. Hetki lyö -elokuvassa nainen yrittää sytyttää sammuneen rakkautensa eloon plastiikkakirurgian avulla, Rautakolmosessa ihmisuhteet vääristyivät seksin ja houreen unimaisemaksi. Vuonna 1996 alkaneella urallaan Kim Ki-duk on ehtinyt ohjata ja käsikirjoittaa jo 21 elokuvaa, eikä katsoja ole päässyt koskaan helpolla.

Moebius on tyylipuhdas ohjaajansa taidonnäyte: vääristyneen seksuaalisuuden ja mustasukkaisuuden kuvaus. Jossain määrin siitä löytyy viitteitä jopa antiikin tragedioihin, kuten Kuningas Oidipukseen. Herkät ihmiset älkööt kuitenkaan vaivautuko.

Avioparin liitto on hapantunut. Mies pettää vaimoaan rakastajattarensa kanssa pihalla olevassa autossa. Ikkunat ovat huurussa, mutta vaimo kyllä näkee ja kuulee. Kenties tämä on mieheltä jopa provosoiva teko. Yöllä vaimo hiipii puukko kädessä miehensä viereen katkaistakseen tämän peniksen. Mies herää tähän ja kovakouraisesti heittää vaimonsa ulos makuuhuoneesta. Toisessa huoneessa nukkuu perheen teini-ikäinen poika, joka tyydyttää itseään seksuaalisen huuman vallassa. Äidin päässä naksahtaa, puukko heilahtaa ja pojalta katkeaa pippeli.

Moebius on hyvin makaaberi elokuva, karu ja ahdistava, vastenmielinenkin. Tehostaakseen elokuvansa tunnelmaa, on ohjaaja poistanut näyttelijöiltä dialogin. Moebius etenee kuin mykkäelokuva, jossa on ääniraita. Siitä johtuen elokuva vangitsee katsojansa sisäänsä hyvin tehokkaasti. Näyttelijöiden intensiteetti on pakahduttavaa luokkaa.

Jos Lars von Trierin Antichrist oli sinun elokuvasi, tästä on hyvä jatkaa. Ohjaajan tinkimättömyys ja näyttelijöiden täydellinen läsnäolo ansaitsevat kiitoksen. Elokuva aiheutti torjuvan reaktion. Koreasta ei tullut koreaa jälkeä.

Olli-Matti Oinonen