Murtumaton

Murtumaton

Näyttelijänä paremmin tunnetun Angelina Jolien toinen ohjaus Murtumaton yllättää positiivisesti. Kyse on vahvasta draamasta, jonka melodramaattinen kaari kestää painolastit.

Tarina pohjaa Laura Hille­brandin romaaniin, josta käsikirjoitusta ovat olleet muokkaamassa amerikkalaisen elokuvan merkittävin veljespari Joel ja Ethan Coen.

Murtumaton kuvaa tositapahtumiin perustuvaa tarinaa, jonka keskeinen henkilö on Louie Zamperini, Kalifornian Torrancessa kasvanut amerikanitalialaisen perheen poika. Hänen lapsuutensa vaikuttaa hankalalta, mutta lukioaikana pojan juoksemisen lahjat nousevat esiin ja hän saavuttaa menestystä.

Mielenkiintoinen jakso sijoittuu Berliinin vuoden 1936 kesäolympialaisiin, joissa Louie (Jack O’Connell) osallistuu 5 000 metrin juoksuun.

Alun takeltelun jälkeen Louie nousee amerikkalaisista parhaaksi. Suomalaiset juoksijat (Höckert, Lehtinen ja Salminen) hallitsivat tuolloin matkan tapahtumia ja siihen viitataan elokuvassa.

Elokuvassa on kaksi erityisen tärkeää osiota, joista molemmat sijoittuvat toisen maailmansodan aikaan. Ensimmäisessä Louie joutuu lento-onnettomuuteen ollessaan asepalveluksessa Tyynellä merellä. Sitä seuraava pitkä pelastusvenejakso on toteutettu lähes hartaalla otteella.

Toinen laajempi osuus sijoittuu japanilaisten ylläpitämiin sotavankileireihin. Niissä ollessaan Louie joutuu lähes yhtämittaisen fyysisen ja henkisen nöyryytyksen kohteeksi. Hänen alistajanaan toimii japanilainen kersantti Watanabe (Takamasa Ishihara). Mies edustaa sotakoneistoon liittyvää julmaa epäinhimillisyyttä.

Jakso tuo mieleen toisen vastaavia kokemuksia käsitelleen elokuvan, Jyväskylän Kesässä vuonna 1989 vierailleen japanilaisen uuden elokuvan mestarin Nagisa Oshiman väkevän teoksen Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983). Siinä David Bowie tulkitsi kapteeni Yanoin (Ryuichi Sakamoto) uhriksi joutuvaa brittisotilasta.

Jolie ohjaa Murtumattoman ammattitaitoisesti ja varmasti. Näkökulma aukeaa yksittäisen ihmisen kokemuksena ja laajat, eeppiset kaaret hallitsevat kohtausten tyylillistä sisältöä.

Kuvauksesta vastaa Coen-veljesten teoksia (Menetetty maa, The Big Lebowski, Valtapeli, Barton Fink) tallentanut englantilainen Roger Deakins. Musiikin on loihtinut Alexandre Desplat.

Teos on jännitteinen kuvajainen, jonka kerronnallisena lankana on ääriolosuhteissa rakentuva elintilan kuvaus.

Louie Zamperinia tulkitseva Jack O’Connell on pääosassa hiljainen ja vetäytyvä, mutta juuri sen vuoksi hänen suorituksensa on hyvin koskettava. Hänen sankaruutensa ei ole aktiivista julistamista, vaan pikemminkin henkilökohtaisten traumojen tunteikasta välittämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.