Muumi ja punainen pyrstötähti

Alun perin vuosina 1978-82 tehtyyn tv-sarjaan perustuva nukkeanimaatio-elokuva Muumi ja punainen pyrstötähti tulee valkokankaalle näyttävästi. Kuvat on restauroitu ja siirretty filmille, ja elokuvasta on tehty nykyaikainen 3D-versio.

Uusi teknologia antaa syvyyttä ja uutta perspektiiviä muumitarinan miljöisiin sekä nukkehahmojen toimintajaksoihin kuitenkaan muuttamatta itse tarinan perusajatusta, kirjailija Tove Janssonin hahmoilleen luomaa ainutlaatuista humaania henkeä.

Muumilaakson filosofia on kuitenkin tärkein asia koko muumibuumissa. Moninaisuuden, henkisen ja fyysisen erilaisuuden hyväksyminen, on keskeinen ulottuvaisuus muumitarinoissa ja Muumilaakson suvaitsevaisuutta ruokkivassa ilmapiirissä.

Onhan Muumilaakson elämä toimintatavoiltaan vahvasti toisenlaista kuin Disney-elokuvissa.

Muumilaaksossa konfliktit ratkaistaan rauhanomaisesti ja ilman väkivaltaa. Jokaisen hahmon yksilöllinen arvo tunnustetaan. Ongelmallisiin tilanteisiin, pelkoon ja ahdistukseen, kuten nyt tässä tarinassa maailmanloppuun, pyritään etsimään järkevä ratkaisu pelon ja hysterian minimoimisella.

Pelko ja uhka voitetaan kuin ihmeen kaupalla, mielikuvituksen, toivon ja yhteishengen avulla.

Puhuttelevat hahmot Tove Jansson on nerokkaalla tavalla rakentanut muumi-hahmojensa inhimillistä ja persoonallista olemusta ja yksilöllisyyttä.

Maria Lindbergin ohjaamassa Muumi-elokuvassa jatketaan tästä elävän mimiikan suuntaan ja annetaan tilaa hahmojen yksilölliselle kehittymiselle. Nukkehahmot ovat myyttisellä tavalla eläviä, eräänlaisia inhimillisiä ideoiden "ruumiillistumia".

Suomenkieliset osaavat näyttelijät antavat persoonallisine äänineen tälle tyyppien luonnehtimiselle vahvan lisämausteen. Äänenväri ja painotukset on osa visuaalista kertomusta ja tarinan dramaturgista väritystä.

Hauska yksityiskohta on sekin, että tässä elokuvassa Nuuskamuikkunen (Taneli Mäkelän ääni) muistuttaa ulkoisesti ja asenteellisesti 1950-luvun boheemeja beatnikkejä.

Nuuskamuikkuselle ei kelpaa sekatavarakaupassa liian uudet housut, vaan niiden pitää olla tyylinmukaisesti kuluneemmat. Pitää olla uskottava.

Koskettava teos Muumi ja punainen pyrstötähti antaa riittävästi tilaa Janssonin hahmojen elävyyden kehittymiselle. Maria Lindberg on ottanut tehtäväkseen ilmentää selkeästi kunkin hahmon karismaa.

Björkin musiikki korostaa Janssonin hahmojen avantgardistista luonnetta, unenomaisuutta ja tiettyä surrealistisuutta. Naivismissa on aina aimo annos surrealismia, maailman unenomaista näkemistä.

Vaikka Muumi ja pyrstötähti on juonikuvioiltaan suhteellisen yksinkertainen elokuva, sen eetos on korkeatasoinen ja koskettava.

Monilla ihmissuhteita tyhjäkäyntiin asti jauhavilla Hollywoodin elokuvantekijöillä on muumimaailmasta on näin ollen paljon opittavaa. Muun muassa se, että pitää keskittyä oleelliseen, eikä aina tarvitse tarttua kättä pitempään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.