Onneli , Anneli ja salaperäinen muukalainen

Arvio: 4/5 tähteä.

Me aikuiset otamme itsemme sekä toisemme liian usein liian vakavasti. Suurin osa meistä ei osaa nauraa itselleen. Tämä aikuisuuden ansa käy ilmeiseksi joka päivä kotona, koulussa, töissä, uutisissa – kaikkialla. Onneksi on olemassa lapsia sekä harvoja lapsenmieliseen hupsuuteen kykeneviä aikuisia.

Tästä ja paljosta muusta kertoo kolmas Onneli ja Anneli -filmatisointi, joka perustuu Marjatta Kurenniemen kirjaan Onneli , Anneli ja orpolapset (1971). Jälleen kerran seikkaillaan idyllisessä Loviisassa, jonne turhantärkeä ja hymytön pedakoomikko Minna Pinna tuo lastenkodin.

Tiukassa germaanisessa kurissa ja järjestyksessä lapsia kaitseva opettajatar ymmärtää ainoastaan sääntöjen noudattamisen tärkeyden. Elämästä tällä äärikireällä tädillä ei ole armainta aavistustakaan.

Vaan Onnelin ja Annelin elämään ilmestyy salaperäinen vieras, joka on lastenkodin karkulainen. Ja siitä asiat hitaasti, mutta varmasti – kera tarvittavien mutkien – selkiytyy. Tarjolla on sopivaa pientä jännitystä, hienoja oivalluksia elämästä sekä tarpeeksi suuria tunteita.

Elokuvan toteutus on samaa varmaa laatua kuin aiemminkin. Saara Cantell ohjaa hempeällä otteella lapsinäyttelijöitä ja tuloksena on myötäelämyksellistä katsottavaa. Miljööt ovat asiaankuuluvan riemunkirjavia ja riemuisa on itse tarinakin. Lehdistönäytöksessä olleet koululaiset antautuivat näkemäänsä sekä kokemaansa ja se – jos sitten mikä – kertoo onnistuneesta lopputuloksesta.

Onnelin ja Annelin erityinen arvo on kerronnan monitasoisuudessa. Erityisesti aikuisten erilaisia roolimalleja käsitellään niin lapsia kuin meitä varttuneita ihmisiäkin haastavalla tavalla. Jenni Kokanderin hulvattomalla tavalla näyttelemä Minna Pinna edustaa menneitten aikojen opettajaa, jolle kuitenkin mahdollistuu kasvunpaikka toisessa miljöössä, toisille kasvatettaville.

Jostain syystä elokuvan koskettavammaksi roolihahmoksi nousee poliisimestari Urho Ulpukka, jolle suuren sydämen luo koskettavalla tavalla Jaakko Saariluoma. Häntä tukee ihastuttavan topakasti Johanna af Schulténin näyttelemä rouva Rosina Rusina.

Jussi Virratvuori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.