Pikku korppi ja suuri kilpa-ajo

Arvio: 3/5 tähteä.

Sveitsiläisanimaatio Pikku korppi ja suuri kilpa-ajo on raikas tuulahdus lapsille suunnattujen animaatioiden tunkkaisessa lajityypissä. Tunkkaisuudesta saadaan kiittää amerikkalaisia studioita, joiden tuotokset eivät ole niinkään elokuvia kuin sokerissa uitettuja ideologiapillereitä.

Ideologia ei ole sama asia kuin opetus, jonka tarkoituksena on kasvattaa. Tätä tarkoitusta Sandor Jessen ja Ute von Münchow-Pohlin ohjaama animaatio toteuttaa innolla. Opetuksia on jopa ruuhkaksi asti.

Harmillisempaa on, että itse tarina on liiankin ruuhkaisa. Metsän eläimet valmistautuvat talven tuloon. Pikku Korppi Raitasukkaakin patistetaan osallistumaan keruuseen. Velvollisuudet eivät kuitenkaan Pikku Korppia houkuttele. Tärkeämpää on pyyhältää polkuautolla pitkin metsäpolkuja.

Pikku Korpille sattuvan virheen vuoksi varasto tuhoutuu. Onneksi metsässä järjestetään samana päivänä rallikilpailu, jonka päävoittona on kultakolikoita. Pikku Korppi voi korjata virheensä. Mikä tärkeintä, hän saa toteuttaa itseään ja siten edistää yhteistä hyvää.

Enin osa ajasta kuluu siis rallia ajaessa. Siksi tarina opetuksineen lipeää välillä kaoottisen puolelle. Piirrosjälki ja rytmitys ovat kuitenkin sillä tavoin vanhanaikaisia, että pahimmalta levottomuudelta vältytään. Silloin opetuskin on helpompi omaksua.

Hannu Poutiainen