Pingviinien matka 2

Arvio: 2/5 tähteä

Näin pingviineillä rahastetaan. Mennään Antarktikselle kuvaamaan nyyhkytarina keisaripingviinistä, joka sankarina taapertaa lumimyrskyjen halki pesimään. Pannaan taustalle pauhaamaan siirappinen sinfonia. Myydään koko paketti teattereihin koko perheen koskettavana seikkailuna.

Luc Jacquet’n Pingviinien matka 2 on aika lailla sama elokuva kuin ensimmäinen Pingviinien matka (2005), joka pokkasi Oscarin, herätti maailmanlaajuisen pingviinibuumin ja tuotti 130 miljoonaa euroa. Mukana on samanlaista materiaalia pingviinien värjöttelystä hyytävässä pakkasessa, munien hautomisesta ja pörröisten poikasten kuoriutumisesta. Dokumentti keskittyy vähän enemmän pesimiseen kuin ensimmäinen osa, joka seurasi yleisemmin pingviinien elämää. Lisäksi nyt nähdään paljon sukeltelua meressä.

Ovathan ne suloisia, ja onhan luonto ihmeellinen asia. Uskomatonta, esimerkiksi, miten pingviinivanhempi voi löytää poikasensa valtavasta laumasta lumimyrskyssä pelkän äänen perusteella. Huippukameroilla on saalistettu kalliinnäköistä kuvaa. Sankaripingviinin tarinaa kommentoi Heikki Kinnusen kertojaääni.

Luonto kesytetään yleväksi seikkailuksi kuin Disneyn piirretyissä. Mutta kun kyse ei ole piirretystä vaan näennäisesti tieteellisestä luontodokumentista, voi kysyä, onko avartavaa tutkiskella luontoa tällaisena sentimentaalisena saippuaoopperana.

Yllättäen dokumentilla ei ole ekologista sanomaa. Ilmastonmuutoksen seuraukset ehkä aiheuttaisivat yleisössä mielipahaa, joka haittaisi myyntiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.