Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus

Arvio: 3/5 tähteä.

Rölli-hahmo (Allu Tuppurainen) aloitti uransa 30 vuotta sitten kuunnelmissa ja lastenlauluissa, ja Pikku Kakkosesta hahmo tuli koko kansan tietoisuuteen.

Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus on viides Rölli-elokuva. Rölli on jo harmaahapsi, ja hänen paras ystävänsä on Juurakko-tyttö (Linnea Röhr). Juurakko saapui aikoinaan Röllikylään haikaran tuomana, ja nyt tyttö on kiinnostunut alkuperästään. Juurakko uskoo, että vastaukset perimmäisiin kysymyksiin löytyvät Kaikkien Aikojen Alusta, mutta matka sinne on pitkä ja vaarallinen.

Mauno Mato kertoo nähneensä samalla suunnalla itseään sata miljoonaa kertaa suuremman viimeisen dinosauruksen, mikä herättää Röllin uteliaisuuden. Rölli ja Juurakko lähtevät yhdessä suureen seikkailuun.

Mukana on Mauno Madon lisäksi muitakin animaatiohahmoja ja tietokoneella luotuja maisemia. Hollywoodin jättielokuviin tottunut katsoja ei Rölli-seikkailun tehosteista vaikutu, mutta lapset tuskin moisesta välittävät. Aikuinen kriitikko tuntee muutenkin olevansa väärässä paikassa arvostellessaan lastenelokuvaa ja luultavasti onkin.

Röllikylä on tässäkin elokuvassa Asterixin kylän suomalaiskansallinen versio. Myös monet kylän asukkaista ovat kuin suoraan Asterixin sivuilta. Mukana on jopa kaksi ”Obelixia”, joista Rölli itse on toinen.

Elokuvan laulut soivat muhkeasti Bratislava Symphony Orchestran tahtiin. Sävellyksinä biisit eivät jää mieleen, ja niitä tuskin lapsiperheissä juurikaan hoilataan.

Rivien väleihin, ei kovin syvälle, on kätketty kysymys elämän tarkoituksesta ja synnystä. Tarina voidaan nähdä uskonnollisen ja tieteellisen maailmankuvan välisen taistelun vertauskuvana. Rölliä ja Juurakkoa ajaa eteenpäin usko johonkin, jota he pitävät järkeilyä tärkeämpänä.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.