Spandex Sapiens

Oskari Pastilan showpainidokumentti Spandex Sapiens kuvaa lajia, joka on Suomessa vielä harvinainen. Teoksen päähenkilönä on nelikymppinen Michael Majalahti, kanadansuomalainen lajin ammattilainen, jolle showpaini muodostaa elämän keskipisteen.

Helluntaisaarnaajan poikana Michael on omaksunut uskonnollisen elämänkatsomuksen ja näyttää entisaikojen Tarzanilta. Spandex Sapiens seuraa Michaelin edesottamuksia niin Suomessa kuin maailmalla. Erityisesti Japani näyttäytyy elokuvassa paikkana, jossa showpainilla on innokas yleisö ja laajempi arvostus.

Michael tunnustaa jo kerronnan alussa, että painimisen ohella häntä kiinnostaa lähinnä hevimusiikki ja elokuvatähteys. Pastilan ohjauksessa ja Aarne Tapolan kuvauksessa heijastuvat suoraan päähenkilön kokemustasot. Tapahtumat nähdään Michaelin kautta, mutta samalla pyritään objektiivisempaan näkökulmaan.

Michaelin elämä pyörii painimolskin ja yksityisten hetkien välillä. Michaelilla on ollut jo kahdeksan aivotärähdystä ja hän käykin säännöllisesti magneettikuvauksissa. Kuvattu painielämä on rankkaa, konkreettista ja fyysistä. Näissä hetkissä Pastilan dokumentti nousee arvoonsa.

Mukana on myös toistoa ja tilanteiden alleviivausta. Michael on perin konservatiivinen ja alkukantainen, itseensä uskova, mutta hetkittäin myös eräänlainen macho. Hänen päävastustajansa on transsukupuolinen Jessica Love, jolle povataan ruusuista tulevaisuutta Japanissa. Jessican ja Michaelin kohtaamiset painikehässä muodostavat kerronnan olennaisen rungon. Henkilönä Jessica jää kuitenkin arvoitukseksi.

Kokonaisuus ei yllä sille tasolle, johon kerronnan alussa luodut odotukset vihjaavat. Norjalaisen laulajan Ane Brunin herkkä balladiversio Alphaville-yhtyeen hitistä Big in Japan on toteutettu Pastilan elokuvassa kerronnan sisällä olevana musiikkivideona, jolla esitetään Jessican ja Michaelin kamppailua eri puolella Suomea.

Tällainen osittain fiktiivisten visioiden yhdistely dokumentin olemukseen sopii Pastilan tyyliin ja avaa kerronnalle hetkiä, joiden myötä aineiston käsittely ja ohjaukselliset metodit laajentavat tulkinnallisia ulottuvuuksia.

Jarmo Valkola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.