Star Wars: The Force Awakens, 3. arvio

Kun jotakin on odottanut kolmen vuoden ajan, on yksi katsomiskerta ja parin tunnin sulatteluaika aivan liian vähän näkemänsä asialliseen jäsentämiseen. Tästä on tässäkin galaksissa monilla Star Wars -faneilla kokemusta: ei Pimeää uhkaa (1999) yleisesti vielä ensi-iltansa jälkeen inhottu. Mutta kun kuitenkin koen päässeeni uuden elokuvan mukana taas tuohon kaukaiseen galaksiin, on siinä paljon tehty oikein. The Force Awakens tuntuu Star Warsilta.

Suurin ongelma on, että se tuntuu vähän liikaakin Star Warsilta – nimenomaan Tähtien sodalta, eli vuoden 1977 elokuvalta. Erityisesti juonitiivistelmänä elokuvan voi nähdä melkein uusintaversiona saagan aloituksesta: on salaisuuksia kantava droidi, on seikkailuun sattumalta sotkeutuva orpo, on käsittämättömän tuhovoimainen superase ja niin edelleen.

Star Warsin kaksi edellistäkin trilogiaa muodostivat syklisen kaksoistarinan, mutta The Force Awakens, vaikka ihan oikea jatko-osa onkin, menee niin pitkälle, että se asettuu lähelle Hollywoodin muotivirtausta versioida aiempia elokuvia.

Tässä se on kuin onkin sukua ohjaaja JJ Abramsin Star Trek -elokuville, vaikka The Force Awakensin rytmi on armoitetusti rokki-Trekkejä klassisempi. Retroilu on joka tapauksessa avainsana jo ennen kuin kuvaan edes astuvat Han Solo (Harrison Ford) ja muut vanhat tutut.

Onneksi elokuvaa kantavat aivan uudet hahmot, ja hyvin kantavatkin. Arvoituksellinen Rey, kuten myös ensimmäisessä roolissaan esiintyvä karismaattinen näyttelijänsä Daisy Ridley, on Hollywoodin vahvimpia naisia vähään aikaan. Ilmeisesti post-traumaattisesta stressistä kärsivä iskusotilas Finn (John Boyega) taas on epävarmuudessaan kiinnostava.

Elokuvan todellinen emotionaalinen ydin on kuitenkin sen pahis Kylo Ren (Adam Driver), jonka sisäiset konfliktit hakevat vertaistaan Taru sormusten herrasta -teoksen Klonkun suunnasta.

The Force Awakens jättää paljon ilmaan – elokuvan toinen ongelma voikin lopulta olla jääminen aloituslaukaukseksi seuraaville osille – mutta erityisesti huomaan jääväni odottamaan pahan hahmon tarinan jatkumista. Taidokkaasti tehty sarjalta, jonka tunnetuin hahmo kuitenkin on Darth Vader.

Jos yritän riisua fanilasini 3D-kakkuloiden mukana ja katsoa näkemääni silkkana seikkailuelokuvana, uskon nähneeni erittäin sujuvan viihteellisen vuoristoradan.

Aki Jörgensen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.