Suuri puhallus

Suuri puhallus

Taikuus on ilmeinen aihe elokuvalle, sillä onhan elokuva itsessäänkin eräänlaista taikuutta, valon ja varjojen illuusiota, joka perustuu yleisön lumoamiseen ja hypnotisoimiseen.

Voimme muistaa, kuinka Orson Welles leikitteli taikuuden, taiteen ja kaupallisuuden kolmiyhteydellä elokuvassaan V niin kuin Väärennös (1974).

Uudempia elokuvia muistellessa mieleen tulee ensimmäisenä Edward Nortonin tähdittämä Silmänkääntäjä (2006), jossa elokuvan juoni oli ovelasti osa päähenkilö-illusionistin harhautusta.

Louis Leterrierin ohjaama Hollywood-toimintajännäri Suuri puhallus venyttää sekin uskottavuuden rajoja, liiankin kanssa.

Siinä neljä taitavaa taikuria lyövät viisaat päänsä yhteen ja pistävät pystyyn show’n, jossa ryöstetään pankki ja jaetaan rahat yleisölle.

Mark Ruffalon esittämä FBI:n poliisi yrittää napata nämä Las Vegasin robin hoodit, jotka kuitenkin ovat alati askeleen edellä.

Lopulta taikureiden kintereillä on myös katkera pohatta (Michael Caine), jolle taikurit ovat juottaneet hänen omaa myrkkyään.

Karismaattisia tähtiä piisaa (Woody Harrelson, Morgan Freeman, Caine ja Jesse Eisenberg), mutta juoni sotkeentuu omaan näppäryyteensä ja kompastuu epäuskottavuuteen.

Taikurit muistuttavat enemmän supersankareita kuin oikeita ihmisiä. He ovat liian ylivertaisia myös lavan ulkopuolella, jotta heidän temppunsa ja poliisien jallittaminen olisivat jännittäviä tapahtumia.

Taikuuden ja todellisuuden välillä ei ole kiinnostavaa kontrastia. Temput vilahtavat ohi silmänräpäyksessä eikä katsojaa vikitellä kunnolla mukaan.

Hutilointia on myös henkilöhahmoissa, sillä taikureista yksikään ei kaiken viiletyksen ohessa kasva persoonaksi.

Ruffalo esittää jälleen kerran perinteisen poliisiroolinsa karheasti ja kohtalokkaan ahdistuneesti.

Mélanie Laurent esittää ranskalaista naispoliisia, joka tuo mukaan romanttista säpinää.

Ohjaus: Louis Leterrier, käsikirjoitus: Ed Solomon, Boaz Yakin, Edward Ricourt, kuvaus: Mitchell Amundsen, Larry Fong, musiikki: Brian Tyler. Pääosissa: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Morgan Freeman. Tyylilaji: Jännitys. K12.

Uusimmat

Elokuvat

Budapestin auringonlasku

They Shall Not Grow Old

UglyDolls

Arvio: Isabelle Huppert revittelee hyytävästi Greta-trillerissä

Arvio: Tanskalainen Happy Ending nousee vuosikymmenen rakkauselokuvien kärkikaartiin

Vili ja monsteriplaneetta

Arvio: Dome Karukosken Tolkien-ohjauksessa on niin satua, sotaa, rakkautta kuin syvää ystävyyttäkin

Arvio: Max Minghellan esikoisohjaus Teen Spirit toistaa kaavamaisuuksia

Elokuva-arvio: Avengers: Endgame on megalomaaninen seikkailu Marvelinkin mittapuilla

Elokuva-arvio: Red Joan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.