Swiss Army Man

Arvio: 1/5 tähteä.

Heti uuden vuoden kärkeen tulee elokuva, joka on taatusti kummallisin ja oudoin teos vuosiin. Swiss Army Man palkittiin jopa parhaasta ohjauksesta maineikkailla Sundance-elokuvafestivaaleilla – ja ehkäpä juuri sen takia, että se on umpihullu elokuva.

Hank (Paul Dano) on haaksirikkoutunut autiolle saarelle. Yksinäisyyden epätoivossa hirttoköysi on jo ujutettu kaulaan, kun rantaan lipuu yllättäen kuollut Manny (Daniel Radcliffe). Pian Hank huomaa pelastautuvansa Mannyn pieruilla toimivan ihmisvesiskootterin avulla rannikolle.

Vähitellen puhumaan oppiva Manny on kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi, josta löytyy aina oikea työkalu mihin tahansa hommaan.

Jos katsoja pääsee Hankin ja Mannyn absurdiin selviytymiskamppailuun mukaan, niin siitä vaan. Mahdollisesti touhu voi jopa irvokkaasti naurattaa. Mutta jos meno ei maistu, jää elokuva siihen kuin karhun kakka metsäiselle polulle. 97 minuuttia olisi voinut käyttää paremminkin.

Vinksahtanut Robinson Crusoe -tarina elokuva kyllä on, mutta ohjaaja–käsikirjoittajien Dan Kwanin ja Daniel Schneinertin luoma teos on enemmänkin pössyissä luotua älyttömintä mahdollista touhuilua. Rajat on toki tehty rikottaviksi ja hyvä dada on virkistävää, mutta nyt ei vaan lähde.

Paul Dano ja Harry Potter -roolistaan vimmaisesti eroon pyrkivä Daniel Radcliffe näyttelevät hyvin ja täysillä. Heitä kiitän. Konsepti ei sytytä.

Olli-Matti Oinonen