Tähtiä sydämen avaralla aavikolla

Werner Herzog tunnetaan ääriolosuhteita kaihtamattomana elokuvantekijänä. Yli 30 vuotta sitten hän teki elokuvia Etelä-Amerikan viidakoissa epätasapainoisen näyttelijän Klaus Kinskin kanssa.

Viime vuosikymmeninä Herzogin elokuvista parhaan vastaanoton ovat saaneet dokumentit kuten Karhumies. Uusi Queen of the Desert on paluu fiktioon luonnon armoille, mutta ykkösluokan näyttelijöiden kanssa. Pääosia esittävät Nicole Kidman, James Franco, Robert Pattinson ja Isänmaan puolesta -sarjan Damian Lewis.

Elokuva sai perjantaina maailmanensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla. Se kertoo Gertrude Bellistä, seikkailijasta, matkakirjailijasta ja vakoojasta, jota Kidman esittää.

– Minä itsekin luulin olevani miesten ohjaaja, Herzog sanoi Berliinissä.

– Oli Fitzcarraldot, Kaspar Hauserit ja Pahat poliisit. Nyt ajattelen, että minun olisi pitänyt keksiä elokuvaani naissankari jo ajat sitten.

Nicole Kidman myönsi lehdistötilaisuudessa, ettei ollut kuullutkaan Bellistä ennen kuin sai käsikirjoituksen.

– Se oli yksi syy tehdä tämä elokuva. Hänen tarinansa on huima ja ansaitsee tulla tunnetuksi.

Elokuvan aihe ei tullut Herzogilta itseltään. Hän teki eepoksen tilaustyönä. Tuottajat Nick Raslan ja Cassian Elwes houkuttelivat veteraanin hankkeeseensa.

Vaikka 1910-luvulle sijoittuva tarina on epookkia suuressa maisemassa nykyisen Irakin ja Jordanian aavikoilla, Herzog kertoi halunneensa painottaa päähenkilön sisäistä maailmaa.

– Bellin elämässä oli kaksi traagista rakkaustarinaa, ohjaaja kuvaili.

– Hän myös ymmärsi beduiineja paremmin kuin kukaan muu länsimaalainen. Siksi hän sai viimeisinä vuosinaan poliittisen aseman, vaikkei koskaan tavoitellut sitä.

Herzogille tärkeää oli myös kuvauspaikka. Hän ei halunnut tinkiä oikeissa maisemissa kuvaamisesta.

– Me kuvasimme myös oikeassa hiekkamyrskyssä. Tein sen, jotta elokuvasta tulisi parempi.

Berliinissä Queen of the Desert sai nuivan vastaanoton. Sitä pidettiin jäykkänä. Elokuvalla ei ole vielä levittäjää Suomessa.

Lehdistötilaisuuden tunnelma ensimmäisen näytöksen jälkeen ei ollut katossa, mutta näyttelijöillä riitti tarinoita kuvauksista.

– Werner ei pidä radiopuhelimista. Hän juoksee mieluummin itse kymmenen minuutin matkan hiekkadyynien halki kertomaan ohjeita kuin antaisi ne radiopuhelimella, Kidman kertoi.

Herzog kertoi elokuvanteon lähtökohdakseen kahden asian, ulkoisten ja sisäisten maailmojen yhdistämisen.

– Fitzcarraldossa viidakko oli kuumehouretta, se oli myös päähenkilön sisäinen maisema. Samoin tässä tarinassa aavikosta tulee Bellin sydämen sisäinen maisema. Osaan kuvata tämän muutoksen, Herzog sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.