Take This Waltz

Avioliitossa kaikki hyvin viiden vuoden ajan, ei riitoja ja rakkaus kukoistaa. Yhtäkkiä muffinssinpaisto alkaa kyllästyttää.

Margot (Michelle Williams) elää hyvää elämää kokkiaviomiehensä (Seth Rogen) kanssa, mutta avioarki tuntuu rutiinilta. Naapuriin muuttanut taiteilija (Luke Kirby) luo kiinnostuneita silmäyksiä. Olisiko onni kuitenkin naapurissa?

Take This Waltz on näyttelijänäkin tunnetun 33-vuotiaan Sarah Polleyn toinen omaan käsikirjoitukseen perustuva ohjaustyö. Se edellinenhän oli Away From Her (Kaukana poissa), jossa ohjaaja käsitteli koskettavasti Alzheimerin taudin vaikutuksia avioliitossa.

Nyt ei sairaus nakerra avioliiton siteitä, ainoastaan epävarmuus rakkaudessa. Josko se ruoho olisi sittenkin vihreämpää aidan toisella puolen?

Rakkaus on kompleksinen juttu, joka hyvin usein kysyy: oletko valmis kestämään hyvän arjen? Onhan se vessa pestävä, pölyt pyyhittävä ja pullat paistettava. Huuman kyytiin on helppo hypätä, mutta silloin täytyy olla myös valmis kestämään seuraukset. Aina kuitenkin tulee se kysymys, oliko tämä sittenkään hyvä ratkaisu. Oletko huvipuistossa yksin?

Take This Waltz ei kerro pettämisestä eikä aviorikoksesta. Se kertoo tunteiden hallitsemattomuudesta, ihastuksesta jolle antaa pikkusormensa, katseesta, joka valheellisesti viestittää sitä oikeaa.

Elokuva ei rakennu toiminnalle vaan tarkkaan ohjatulle ajatukselle. Puhutaan paljon välillä jopa liikaakin, leikitään kuin edelleen oltaisiin vastarakastuneita.

Avioliiton arjessa tapahtuvat kohtaukset ovat vähitellen unenomaisia, kun ajatus harhailee entistä enemmän kadun toiselle puolen. Omatunto kieltää, tunne ajaa vastaan. Syntyy komediallista vastavetoa ihmisistä tunteiden aallokossa, joka voisi pian rikkoa avioliiton lupaukset. Miten reagoi ympäristö muutokseen?

Sarah Polley ohjaa erinomaisen hyvin ja tarkkanäköisesti näyttelijäkolmikkoaan. Erityisesti Michelle Williams on huikean taitava ja hurmaavan sensuelli elämänsä peruskysymysten keskellä kamppailevana nuorena aviovaimona.

Take This Waltz on vahvasti elämänmakuinen, hieman surumielinenkin draamakomedia avioliiton arjesta ja epävarmuuden hetkistä. Siinä on jotain hyvin säväyttävää ja persoonallista. Erityisesti elokuvan loppukohtaus kutkuttaa mieltä vielä pitkään.

Take This Waltz on sallittu lapsille. Siitä huomaa aikojen muuttuneen. Elokuvan loppupuolella olevat kiihkeät ja suorasukaiset rakasteluhetket olisi ennen palkittu K-18-leimalla.