Tarzanin legenda

Lähdin katsomaan Tarzanin legendaa valmiiksi vihaisena. Nettipätkien tietokonetehostehirviöapinat ärsyttivät. Myös tieto siitä, että Afrikkaan sijoittuva seikkailu on kuvattu studiossa Englannissa, epäilytti.

Kuulun sukupolveen, jolle Tarzan oli lapsuuden suurimpia sankareita. Edgar Rice Burroughsin kirjat tuli luettua tarkkaan, ja Tarzan oli kova juttu myös sarjakuvissa. Telkkarissa nähdyt, Johnny Weissmullerin tähdittämät Tarzan-elokuvat saivat itkemään ilosta. Vasta aikuisena tajusin niiden rasistisuuden.

Elokuva ei onneksi kerro Tarzanin lapsuudesta viidakossa ja Janen ensitapaamisesta. Tämä käydään läpi lyhyesti takaumina.

Kun tarina alkaa, John Clayton III, eli ylähuoneen jäsen lordi Greystoke, eli Tarzan (Alexander Skarsgård) on asunut Lontoossa yhdessä Janen (Margot Robbie) kanssa jo vuosia. Kuninkaan edustajat pyytävät Tarzania palaamaan Kongoon, koska Britannia haluaa tehdä bisnestä Belgian kuninkaan Leopold II:n kanssa. John Clayton ei moisesta välitä.

Yhdysvaltain presidentin lähettiläs (Samuel L. Jackson) epäilee belgialaisten orjuuttavan kongolaisia ja ryöstävän maan luonnonvaroja.

Tämä saa Tarzanin palaamaan Kongoon, ja Jane tuppaa mukaan väkisin. Varsinainen pääroisto on belgialainen kapteeni Leon Rom (Christoph Waltz).

Tarzanin legendassa on ihan oikea käsikirjoitus ja hyvät näyttelijät. Skarsgård on uskottava niin lordina kuin viidakon kuninkaanakin. Jos halutaan, on mahdollista vinoilla Tarzanille taitavasta kunto-ohjaajasta ja ravintoterapeutista, mutta moinen piruilu on nipotusta.

Uusi Tarzan-seikkailu on kaikin puolin korrekti elokuva. Eläinkuntaa kunnioitetaan ja alkuasukkaat ovat tasa-arvoisia valkoihoisten kanssa. Tarinan roistot eivät näin ajattele, mutta juuri se heistä roistoja tekeekin. Jane on yhtä rohkea ja sitkeä kuin Tarzan, eikä alistu olemaan vain neito pulassa edes silloin, kun on neito pulassa.

Elokuvan visuaalista loistoa ei voi liioitella. Varsinkin maisemat ovat upeita. Eläimistä paistaa toisinaan läpi tehostetekniikka, varsinkin taistelukohtauksissa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että Tarzanin legenda sijoittuu Tarzan-mytologian 1800-luvun lopun mystiseen Afrikkaan, joka on eri paikka kuin reaalimaailman Afrikka.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.