The Accountant

Arvio: 2/5 tähteä.

Ben Affleck esiintyy rikosdraaman The Accountant nimiroolissa autistisena kirjanpitäjänä ja matemaattisena nerona Christian Wolffina, joka tekee peitefirman turvin töitä rikollisjärjestöille.

Wolffista tehdään traagisen sankarillinen hahmo, jonka elämää varjostaa traumaattinen isäsuhde.

Autismia mystifioiva elokuva käsittelee hämmentävästi neurologisten ongelmien, erilaisuuden ja rikollisuuden välisiä suhteita. Affleckin esittämä järkälemäinen hahmo on väkivahva ja arvaamaton vetäytyjä, jolla on monia salaisuuksia. Sille löytyy monenlaisia esikuvia elokuvan historiasta: Jack Reacher, Sademies, Will Hunting, John Nash (Kaunis mieli) ja jopa Jason Bourne.

J.K. Simmonsin ja Cynthia Addai-Robinsonin esittämät rikostutkijat pääsevät Wolffin jäljille, kun tämä tarttuu laillisen asiakkaan pyyntöön selvittää firmansa rahaliikenteessä olevia aukkoja.

Wolff solmii harvinaisen kontaktin nuoreen naiskollegaan (Anna Kendrick). Pian Wolff saa peräänsä myös hänelle entuudestaan tutut rikollisjärjestöt.

Wolffin taustojen selvittämiseen käytetään paljon aikaa. Takaumista käy ilmi, kuinka tämä on sotilasisänsä kunnianhimon tuote, joka on koulutettu konemaiseksi selviytyjäksi. Eristäytynyt nero paljastuu myös kylmäveriseksi tappokoneeksi.

The Accountantin tavassa romantisoida rikoksiin autisminsa vuoksi päätynyt päähenkilö on jotain hyvin häiritsevää, kuten myös siinä, miten kaikki lopulta palautuu isien ja poikien keskinäisiin suhteisiin. Naiset ovat melkein pelkkiä statisteja taas kerran.

Monien sivuhenkilöiden merkitys selkiytyy vasta loppua kohti. Rikostutkijoiden henkilökohtaiset traumat kehystävät pääjuonta rikossarjoista tuttuun tapaan.

Juoni auttaa elokuvaa säilyttämään mielenkiintonsa silloinkin, kun sen maailmankatsomus alkaa tympiä.

Kaisa Hiltunen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.