The Internship

Shawn Levyn ohjaamassa kesäkomediassa The Internship Vince Vaughnin ja Owen Wilsonin muodostama koomikkopari pyrkii löytämään uuden suunnan elämälleen. Kumppanukset esittävät Billya ja Nickiä, kahta keski-ikäistä ammatikseen kelloja kauppaavaa myyntimiestä, joiden elämä romahtaa kun heidän yhtiönsä lakkautetaan.

Hetken hapuilujen jälkeen Billy saa idean ja ilmoittaa molemmat Googlen kesäharjoittelijoiksi, joten kaksikko matkaa Kalifornian Mountain View’n maisemiin paremman tulevaisuuden perässä. Täällä San Franciscon kupeessa sijaitsee Googlen päämaja, jonne pääosa kerronnasta sijoittuu.

Elokuva perustuu Vaughin ja Jared Sternin yhdessä tekemään käsikirjoitukseen. Tarinassa joukko eri puolilta maailmaa tulleita tietokonenörttejä kilpailee Billyn ja Nickin kanssa pääsystä Googlelle töihin.

Googlen kampuksella elokuvan värisävyt kirkastuvat ja paikka esitetään yhdenlaisena nykypäivän onnelana, jossa nörtit näpläävät koneitaan ja puhelimiaan ilmaisen ruoan ja juoman keskellä. Tässä ihmemaassa Billy ja Nick ovat luonnollisesti vanhan koulun miehiä, joiden menestykseen ei kukaan näytä uskovan.

Heidän ”ylijäämä”-ryhmäänsä kuuluvat Lyle (Josh Brener), Stuart (Dylan O’Brien), Yo-Yo Santos (Tobit Raphael), ja Neha (Tiya Sircar). Rose Byrne esittää kokouksesta toiseen kiiruhtavaa Danaa, johon Nick yrittää tutustua.

Vaughin ja Wilsonin olemuksiin ladataan kerronnassa sympaattisia odotuksia ja yksittäisten sutkautusten ja kaverusten henkilökemian osalta kerronta onnistuu kohtuullisesti. Varsinaista komediaa saadaan silti odottaa ja koko Google-touhu muistuttaa lähinnä partioleiriä. Pikkuvitsejä sinkoilee ilmassa ja iso osa kohtauksista rakentuu Wilsonin ja Vaughnin bravuureille, jotka tosin kaipaavat lisähiontaa.

Nörttimaailman kummajaisten taakse kätkeytyy elokuvan puhtaaseen inhimillisyyteen uskova sanoma, joka on kuitenkin esitetty varsin ponnettomasti. Elokuva ei ole sen enempää satiiri kuin parodiakaan Googlesta, vaan kiltti omistus tälle varsin outoja sävyjä sisällään pitävälle hypetyksen muodolle.

Juuri satiirin pisteliäin keinoin The Internship olisi voinut kohota huomattavasti korkeammille radoille. Vaikka Vince Vaughn ja Owen Wilson ovat tehneet muutaman elokuvan yhdessä – tunnetuin näistä on vuoden 2005 Kuokkavieraat – niin heidän koominen kekseliäisyytensä on vielä valovuoden päässä sellaisten koomikkoparien kuten Jerry Lewisin ja Dean Martinin tai Stan Laurelin ja Oliver Hardyn lukuisista neronleimauksista.

JARMO VALKOLA

Uusimmat

Elokuvat

Budapestin auringonlasku

They Shall Not Grow Old

UglyDolls

Arvio: Isabelle Huppert revittelee hyytävästi Greta-trillerissä

Arvio: Tanskalainen Happy Ending nousee vuosikymmenen rakkauselokuvien kärkikaartiin

Vili ja monsteriplaneetta

Arvio: Dome Karukosken Tolkien-ohjauksessa on niin satua, sotaa, rakkautta kuin syvää ystävyyttäkin

Arvio: Max Minghellan esikoisohjaus Teen Spirit toistaa kaavamaisuuksia

Elokuva-arvio: Avengers: Endgame on megalomaaninen seikkailu Marvelinkin mittapuilla

Elokuva-arvio: Red Joan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.