The Shape of Water

Arvio: 4/5 tähteä

Guillermo del Toron Oscar-ehdokkuuksia rohmunnut The Shape of Water on merkillinen rakkaustarina jota eivät kahlitse realismin lait. Del Torolta tuttuun tyyliin elokuva on omaperäinen ja tinkimätön sekoitus fantasiaa, historiallista epookkia ja maskuliinista vallankäyttöä pilkkaavaa draamaa.

Elokuva on vähemmän kylmä ja mekaaninen kuin del Toron aiemmat työt, onhan aiheena kahden hyljeksityn, ulkopuolisen olennon pakahduttava intohimo. Häpeilemätön symboliikka, jota del Toro elokuvissaan viljelee, liittyy tässä elokuvassa veteen, joka merkitsee jonkinlaista alkukotia ja suojaa ihmisyhteisön vihamielisyydeltä ja hyväksikäytöltä.

Lähes sirkusmaisen runsaan sadun ainekset on kaivettu 1950- ja 1960-lukujen B-elokuvista, joissa hirviöt temmelsivät kylmän sodan aikaisissa puitteissa.

Sally Hawkins, yksi Englannin parhaista naisnäyttelijöistä, esittää kuuromykkää siivoojaa Elisaa, joka luuttuaa Yhdysvaltain armeijan tutkimuskeskuksen lattioita. Elisalla on kaksi ymmärtävää ystävää: tummaihoinen, suulas ja topakka siivojakollega Zelda (Octavia Spencer) ja naapurin keski-ikäinen mies Larry (Richard Jenkins), joka joutuu piilottelemaan homoseksuaalisuuttaan – 1960-luvun Baltimoressa kun eletään.

Del Toron elokuvien kiehtova kontrasti syntyy siitä, että lapsenmielisen fantasian takana ovat aina raa’at aiheet: seksuaalisuus, henkinen vallankäyttö ja väkivalta. Elisan olennaisin ja määrittelevin piirre ei ole mykkyys, vaan seksuaalinen turhautuminen. Hänen sekunnintarkkoihin, mekaanisiin aamurutiineihinsa kuuluu masturbaatiohetki kylpyammeessa.

Eräänä päivänä tutkimuskeskukseen kiidätetään mystinen, vedellä täytetty terässäiliö. Sen sisällä kituu olento, jonka Yhdysvaltain armeija on löytänyt joesta Etelä-Amerikasta. Olento vetää Elisaa taianomaisesti puoleensa. Kun vartijoiden silmä välttää, Elisa ja olento tutustuvat toisiinsa. Elisa salakuljettaa olennolle kananmunia ja soittaa romanttisia lp-levyjä. Mykät outolinnut löytävät yhteisen sävelen.

Del Toron elokuvien tylsin seikka ovat karikatyyrimäiset pahikset. Ne toki istuvat satuun mutta tekevät tarinoista mustavalkoisempia kuin mitä kunnianhimoiset teemat antavat odottaa.

Kylmää sadistista valtaa edustaa tässä elokuvassa Michael Shannonin esittämä hallituksen edustaja herra Strickland. Pamppuunsa mieltynyt virkamies nauttii olennon kiduttamisesta ja odottaa pääsevänsä leikkelemään ja tutkimaan sitä.

Kylmän sodan jännitteitä ja vainoharhaa sivuavan juonen vastapelureina ovat Neuvostoliiton agentit ja virkamiehet, jotka suunnittelevat olennon kaappamista. Ystäviensä avustuksella Elisa päättää pelastaa rakastettunsa. Jos elokuvan haluaa väkisin taivuttaa ajankohtaiseksi, kaipa olennon voi tulkita edustavan toiseutta, pakolaisuutta, josta tulee poliittinen pelinappula.

Rakkaustarina kasvaa vedenalaiseksi, kuohuvaksi spektaakkeliksi arvattavin trillerin kääntein. Del Toron taitavuus onkin taianomaisessa charmissa, jolla hän lumoaa yleisön maagisen maailmankuvansa äärelle, rakkauden ja kuoleman ikiaikaisiin aiheisiin.

Jarno Lindemark

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Elokuvat

Elokuva-arvio: Aika jonka sain on koko perheen elokuva

Elokuva-arvio: Mr. Jones näyttää, kuinka valhe on aseista vaarallisin

Elokuva-arvio: La Belle Epoque on katsomisen arvoinen vain näyttelijöidensä ansiosta

Arvio: Klaus Härö kuvaa Elämää kuoleman jälkeen -elokuvassa karun kauniisti menetystä

Arvio: Les Misérables näyttää Ranskan monet kasvot

Elokuva-arvio: Guy Ritchien palaa tuttuihin kuvioihin: The Gentleman on kovien kundien rötöskomedia suoraan 1990-luvulta

Elokuva-arvio: Parasta Clint Eastwoodin uudessa Richard Jewell -draamassa on tuntematon pääosanesittäjä

Elokuva-arvio: Luokkakokous-hittejä tehtailleen Taneli Mustosen uusi Se mieletön remppa -elokuva jää ohueksi ja rytmittömäksi komediaksi

Elokuva-arvio: Ystävät ovat perhe, jonka valitsemme, kertoo The Peanut Butter Falcon

Elokuva-arvio: A Hidden Life on riipaiseva kuvaus itävaltalaisesta perheenisästä, joka sanoi Hitlerille ei

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.