The Shape of Water

Arvio: 4/5 tähteä

Guillermo del Toron Oscar-ehdokkuuksia rohmunnut The Shape of Water on merkillinen rakkaustarina jota eivät kahlitse realismin lait. Del Torolta tuttuun tyyliin elokuva on omaperäinen ja tinkimätön sekoitus fantasiaa, historiallista epookkia ja maskuliinista vallankäyttöä pilkkaavaa draamaa.

Elokuva on vähemmän kylmä ja mekaaninen kuin del Toron aiemmat työt, onhan aiheena kahden hyljeksityn, ulkopuolisen olennon pakahduttava intohimo. Häpeilemätön symboliikka, jota del Toro elokuvissaan viljelee, liittyy tässä elokuvassa veteen, joka merkitsee jonkinlaista alkukotia ja suojaa ihmisyhteisön vihamielisyydeltä ja hyväksikäytöltä.

Lähes sirkusmaisen runsaan sadun ainekset on kaivettu 1950- ja 1960-lukujen B-elokuvista, joissa hirviöt temmelsivät kylmän sodan aikaisissa puitteissa.

Sally Hawkins, yksi Englannin parhaista naisnäyttelijöistä, esittää kuuromykkää siivoojaa Elisaa, joka luuttuaa Yhdysvaltain armeijan tutkimuskeskuksen lattioita. Elisalla on kaksi ymmärtävää ystävää: tummaihoinen, suulas ja topakka siivojakollega Zelda (Octavia Spencer) ja naapurin keski-ikäinen mies Larry (Richard Jenkins), joka joutuu piilottelemaan homoseksuaalisuuttaan – 1960-luvun Baltimoressa kun eletään.

Del Toron elokuvien kiehtova kontrasti syntyy siitä, että lapsenmielisen fantasian takana ovat aina raa’at aiheet: seksuaalisuus, henkinen vallankäyttö ja väkivalta. Elisan olennaisin ja määrittelevin piirre ei ole mykkyys, vaan seksuaalinen turhautuminen. Hänen sekunnintarkkoihin, mekaanisiin aamurutiineihinsa kuuluu masturbaatiohetki kylpyammeessa.

Eräänä päivänä tutkimuskeskukseen kiidätetään mystinen, vedellä täytetty terässäiliö. Sen sisällä kituu olento, jonka Yhdysvaltain armeija on löytänyt joesta Etelä-Amerikasta. Olento vetää Elisaa taianomaisesti puoleensa. Kun vartijoiden silmä välttää, Elisa ja olento tutustuvat toisiinsa. Elisa salakuljettaa olennolle kananmunia ja soittaa romanttisia lp-levyjä. Mykät outolinnut löytävät yhteisen sävelen.

Del Toron elokuvien tylsin seikka ovat karikatyyrimäiset pahikset. Ne toki istuvat satuun mutta tekevät tarinoista mustavalkoisempia kuin mitä kunnianhimoiset teemat antavat odottaa.

Kylmää sadistista valtaa edustaa tässä elokuvassa Michael Shannonin esittämä hallituksen edustaja herra Strickland. Pamppuunsa mieltynyt virkamies nauttii olennon kiduttamisesta ja odottaa pääsevänsä leikkelemään ja tutkimaan sitä.

Kylmän sodan jännitteitä ja vainoharhaa sivuavan juonen vastapelureina ovat Neuvostoliiton agentit ja virkamiehet, jotka suunnittelevat olennon kaappamista. Ystäviensä avustuksella Elisa päättää pelastaa rakastettunsa. Jos elokuvan haluaa väkisin taivuttaa ajankohtaiseksi, kaipa olennon voi tulkita edustavan toiseutta, pakolaisuutta, josta tulee poliittinen pelinappula.

Rakkaustarina kasvaa vedenalaiseksi, kuohuvaksi spektaakkeliksi arvattavin trillerin kääntein. Del Toron taitavuus onkin taianomaisessa charmissa, jolla hän lumoaa yleisön maagisen maailmankuvansa äärelle, rakkauden ja kuoleman ikiaikaisiin aiheisiin.

Jarno Lindemark

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Elokuvat

Elokuva-arvio: Ready or Not on vulgaari satiiri avioliiton ahtaudesta

Elokuva-arvio: Ohjaaja Jim Jarmuschin uusi zombie-elokuva The Dead Don't Die ei lunasta odotuksia

Elokuva-arvio: Dokumenttielokuva Apollo 11 on vaikuttava avaruusodysseia, joka hämmästyttävyydessään voittaa fiktiot

Elokuva-arvio: Quentin Tarantinon uutuus on Once Upon a Time in...Hollywood on ohjaajan paras 2000-luvun elokuva – mutta onko se paljon?

Elokuva-arvio: Inna de Yard vie matkalle reggae-pioneerien tarinoihin – ja ne liittyvät tavalla tai toisella köyhyyteen ja epäoikeudenmukaisuuteen

Elokuva-arvio: Angry Birds 2 on vinha toimintaralli ja tasavarma myyntituote

Elokuva-arvio: Late Night rullaa Emma Thompsonin karisman ja särmikkään dialogin varassa

Näkökulma: Leijonakuninkaan hyperrealistinen ilme nostaa ihmisen jalustalle

Arvio: Mielipuolinen nukkeystävä ottaa teknologian haltuunsa elokuvasa Child's Play

Elokuva-arvio: Annabelle Comes Home tarjoaa tarinan, jossa kökkö nukke kulkee teinien perässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.