The Wave

Norjalaisen katastrofielokuva The Waven tapahtumat voisivat olla totta. Tapahtumapaikassa Geirangerin vuonossa on mahtavat maisemat, mutta siellä sijaitsevan Åknesetin vuoren pelätään sortuvan jonain päivänä ja aiheuttavan tuhoisan tsunamiaallon.

Elokuvassa tutkijat tarkkailevat vuoressa olevaa halkeamaa, ja yhtäkkiä mittaustuloksissa ilmenee poikkeama. Pahin pelko on toteutumassa, ja geologi Kristian (Kristoffer Joner) joutuu tekemään kaikkensa pelastaakseen edes perheensä, joka on juuri aikeissa muuttaa pois vuonon perukoilla sijaitsevasta kylästä.

The Wave on taas yksi osoitus siitä, miten samankaltaisia elokuvat ovat nykyisin tuotantomaasta riippumatta. Se noudattaa lukemattomista Hollywoodin katastrofielokuvista tuttua kaavaa, jossa kaikki kiteytyy ydinperheen kohtaloon.

Juoni on niin haukotuttavan läpinäkyvä, että edes mahtavat tsunamiefektit eivät pelasta katsojaa pitkästymiseltä.

Kun Kristian huolestuu poikkeavista mittaustuloksista, ei häntä oteta vakavasti. Kristian on siirtymässä uusiin tehtäviin, joten hänen neuvojaan ei edes kaivata enää. Ja kannattaako turisteja huolestuttaa turhaan varoituksilla? Näin lapsellinen asetelma ei lupaa hyvää.

Kameratyö ja äänikerronta on ensiluokkaista, mutta lopulta ainoa kihelmöivä asia elokuvassa on se, että sen kuvaaman katastrofin uhka on todellinen.

Kaisa Hiltunen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.