Tuntematon tyttö

Arvio: 2/5 tähteä

Belgialaisten mestariohjaajien Jean-Pierre ja Luc Dardennen uusin elokuva on eräänlainen murhamysteeri ja sosiaalidraama. Tuntematon tyttö on monisyinen kudelma vastuusta, valheesta, syyllisyydestä ja oikeudenmukaisuudesta.

Nuori tohtori Jenny Davin (Adéle Haenel) on kiireinen yksityisvastaanottonsa kanssa. Päivä on painunut pitkälle ylityön puolelle, kun ovisummeri soi. Jenny ei mene avaamaan.

Aamulla summeria soittanut tummaihoinen nainen löytyy lähistöltä murhattuna. Ei löydy henkilöllisyystodistusta eikä kukaan tunne kuollutta. Sanomalehdessä näytetään kuvaa, mutta kukaan ei tunnista tai uskalla tunnustaa tuntevansa. Poliisi hautaa ruumiin nopeasti tunnistamattomien osastoon.

Jennyn omaatuntoa soimaa: ”Jos olisin avannut oven, hän olisi elossa”. Kun poliisiakaan ei murhamysteeri tunnu pahemmin kiinnostavan, päättää tohtori ryhtyä neiti etsiväksi. Paperitonkin kuollut on sentään ihminen. Täytyyhän hänen henkilöllisyytensä selvittää.

Ympäristön ihmiset sulkevat suunsa uhmakkaasti, mutta vähitellen löytyy yksi johtolanka joka johtaa toisen luo. Vaarallisiakin uhkauksia esitetään.

Tuntematon tyttö kuvaa nykyistä yhteiskuntaamme hyvin välinpitämättömänä ja harmaana paikkana. Ketään ei kiinnosta yhden tuntemattoman kuolema.

Elokuva sai runsaasti suitsutusta Cannesin kilpailusarjassa, mutta jostain syystä se ei tärkeästä aiheestaan huolimatta suuremmin innosta tai kohoa siivilleen. Elokuva etenee ikävän harmaana, askeettisena ja rytmisesti tasapaksuna alusta loppuun.

Päähenkilö kulkee läpi koko elokuvan oudon ulkopuolisena, kuin unessa. Jennyn hahmoon ei saa sellaista otetta, että henkilöstä tulisi mielenkiintoinen.

Elokuvan loppukohtaus onneksi nousee sen verran, että Jennyn uurastuksella on humaani merkityksensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.