Turisti

Force majeure tarkoittaa suurempaa voimaa tai odottamatonta poikkeuksellista tapahtumaa, kuten esimerkiksi hirmumyrskyä tai kapinaa, joka estää sovitun velvollisuuden täyttämisen.

Ruotsalaisen ihmissuhdedraaman Turistin (Turist, englanninkieliseltä nimeltään Force majeure) katalysaattorina toimii lumivyöry, joka käynnistää tunteiden purkauksen. Voidaanhan toki nähdä, että elokuvan ihmiset ovat kuin turisteja omassa elämässään, joille ajatukset rakentavat merkillisiä tienviittoja. Silti: nimi Turisti on mielikuvitukseton ja tylsä.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Ruben Östlund (s. 1974) on kirinyt Play- ja De ofrivilliga -elokuvillaan Roy Anderssonin ja Lukas Moodyssonin rinnalle ja vähän ohikin, mikäli Ruotsin elokuvakriitikoita on uskominen. Turisti todistaa väitteet oikeaksi.

Elokuvan lähtökohta on yksinkertaisen nerokas. Tomas (Johannes Bah Kuhnke) ja Ebba (Lisa Loven Kongsli) ovat aviopari, joilla on kaksi noin kymmenvuotiasta lasta. Ajatus on kaunis: onnellinen ruotsalaisperhe viettämässä laatuaikaa Ranskan Alpeilla, puuterilunta, kauniita maisemia.

Pientä kireyttä on kuitenkin ilmassa. Katsoja pohtii, onko suhteessa jokin särö. Onko vaimo tyytymätön, viihtyykö mies yhteisellä lomalla, onko intohimo seksiin hiipunut lasten myötä? Ohjaaja virittää, katsoja luo mielikuvia.

Sitten tapahtuu jotain, joka syöksee suhteen kriisiin. Asia mutkistuu, kun miehellä ja vaimolla on eri käsitykset tapahtuneesta. Perhe-elämä joutuu vaakakuppiin.

Tuttavapariskunta tulee kuulolle ja epäluuloisuus tarttuu heihinkin.

Östlundin elokuva on piikikäs komedia meistä ihmisistä. Lumivyöry voi alkaa pienestä, samoin ihmissuhdekriisi tai sukupuolten sota.

Ohjaaja laittaa katsojansa peilin eteen: etkö sinäkin ole omien epäluulojesi vanki? Jokin mitätön asia tai merkitsemätön katse voi kasvaa jättimäiseksi päänsisäiseksi tsunamiksi.

Jonkinlainen heikko itsetunto siivittää näitä ihmisiä ja miehinen itsetuntokin murenee matkan varrella.

Alppien luksushotelli muodostuu vähitellen näiden ihmisten vertauskuvalliseksi vankilaksi, jossa kerrossiivoojan katseellakin voi olla salattu merkitys.

Ohjaaja leikittelee katsojansa tunteilla ja manipuloikin niitä. Johtaako kaikki epätoivoiseen tekoon vai löydetäänkö hukattu rakkaus? Onko bussikuskillakin itsetuhoisia ajatuksia?

Olet sitä, mitä ajattelet, sanoo Deepak Chopra. Turisti on siitä oivallinen osoitus.

Olli-Matti Oinonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.