Twilight - Epäilys

Väkivaltaisuudet ja tapot ravistelevat Seattlea.Taviksista leivotaan vampyyriarmeijaa, jonka ainoana tehtävänä on auttaa yhden tietyn tytön saalistamisessa. Eikä hirveämmin haittaa, jos siinä samalla menee muutama rauhaa rakastava vampyyri tai viaton sivullinen.

Bellalle (Kristen Stewart) valkenee, ettei leiskuvahiuksinen Victoria (Bryce Dallas Howard) ole painanut villasella armaansa surmaamista, vaan janoaa kostoa.

Myös vaikutusvaltaisimmat vampyyrit Volturit alkavat kiinnostua Seattlen verilöylyistä, ja samalla voi tarkastaa senkin, joko Bellasta on mahdollisesti tullut vampyyri, kuten Cullenit lupasivat.

Kaiken lisäksi Bellan päätä sekoittaa tiukka valinta: rakkaus vampyyri-namu Edwardiin (Robert Pattinson) tai ystävyys hottis-susi Jacobiin (Taylor Lautner). Vampyyrit ja ihmissudet kun ovat ikivanhoja verivihollisia, eikä Bellan vatulointi Jacobin ystävyyden ja Edwardin rakkauden välillä ainakaan helpota vampyyrien ja ihmissusien välien parantamista.

Pakko yhdistää voimat Mutta kun Bellan turvallisuus on uhattuna, ihmissusien ja Cullenien on puhallettava yhteen hiileen - vaikkei se aivan helppoa olekaan. Tarkkanenäisten vampyyrien uhrille Bellalle turvapaikkoja on harvassa.

Yksi sellainen on kuitenkin Jacobin syli, koska vampyyreiden nenään susiturrukka haisee märältä koiralta.

Edward ei ole kamalan mielissään, että Bella änkeää tuon tuosta verivihollisen syliin, mutta nielee harminsa ja antaa turvallisuuden mennä mustasukkaisuuden edelle.

Jacob puolestaan virnistelee tilanteelle minkä ehtii ja tekee kaikkensa saadakseen Bellan tajuamaan, että lämpöä hehkuva susilauma olisi parempi vaihtoehto kuin vampyyrien kylmä klaani.

Isikin komentaa Bellalle tilanne ei ole helppo. Hän taistelee samojen ongelmien kanssa kuin kuka tahansa nuori, jolla on monta ihastumisen kohdetta.

Hän tietää haluavansa olla toisen kanssa, muttei halua menettää toistakaan rakasta.

Hän myös taistelee isän auktoriteetin ja sääntöjen puitteissa - joskin ihmisisän pikkusäännöt tuntuvat koomisilta - mikä lie tarkoituskin - väkivahvojen vampyyrien ja kivenkovien ihmissusien taistelujen röykytyksessä.

Edwardin ja Jacobin taistelu Bellasta menee välillä jopa yli-imelyyden puolelle.

Bella-hyvä, kaikkea ei voi saada! Päätös on tehtävä valmistujaisiin mennessä.

Tökeröä tekniikkaa Elokuvan tapahtumat noudattavat ihanan uskollisesti kirjan juonta. Stephenie Meyerin Epäilys-teos on saatu valkokankaalle edellisosien tapaan näyttävästi. Taistelukohtaukset jylhissä metsämaisemissa toimivat parhaimmillaan suurella kankaalla jylisevällä äänellä.

Mutta. Nykyään on totuttu valkokankaalla näkemään hyvinkin aidoilta tuntuvia fantasiamaisemia, ja siksi Epäilyksen vuoristokohtaukset puhumattakaan susien kohtaamisesta näyttivät epäaitoudessaan lähes hämmästyttävän alkeellisilta ja piirrosmaisilta.

Myös vampyyrien taistelut jäävät yllättävän vaisuiksi. Onko syynä se, etteivät vampyyrit harrasta pitkiä, monipolvisia taistoja vai se, että aika iso osa elokuvasta keskittyy takaumiin?

Bellalle muun muassa selviää, miksi ihmissudet ja vampyyrit ovat tulleet verivihollisiksi. La Pushiin sijoittuva kohtaus on kirjassa pitkä, jopa puiseva, mutta valkokankaalle se on saatu tiivistettyä napakaksi ja visualisoitua koukuttavasti.

Bellan kohtalon ratkaisu jää kuitenkin pitkittymään. Eikä tosifani malta odottaa seuraavaa elokuvaa, vaan lukee (ties monennenko kerran) Houkutus-sarjan neljännen osan päästäkseen perille, mitä seuraavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.