Tyylikäs lähtö

Arvio: 3/5 tähteä.

Zach Braffin ohjaus Tyylikäs lähtö kuvaa kolmea ikääntynyttä eläkeläistä. Elokuva on näkökulma heidän keskinäiseen ystävyyteensä ja uusintaversio Martin Brestin vuonna 1979 ohjaamasta Vauhtivaarit-teoksesta.

Michael Cainen hienosti tulkitsema Joe tuskailee newyorkilaisen pankkinsa kanssa, kun asuntolainakulut kohoavat yllättäen kolminkertaisiksi. Samalla koko kolmikko – Joen lisäksi Morgan Freemanin esittämä Willie ja Alan Arkinin Albert – joutuu kohtaamaan ikänsä ja tulevaisuutensa aiheuttamat vakavat huolet, kun heidän entinen työnantajansa jättää eläkkeet maksamatta ja siirtää tuotannon Vietnamiin.

Miehet päättävät ottaa tilanteen omiin käsiin ja muuttaa sen myötä tulevaisuutensa. He alkavat suunnitella lähipankin ryöstöä.

Tyylikäs lähtö on yhdistelmä varsin kepeää ja hieman tummempaa huumoria. Theodore Melfin käsikirjoituksessa on löysiäkin hetkiä, erityisesti ryöstön valmistelujen kuvaus sujuu liian nopeasti.

Varsinainen pankkiryöstö on jo kiintoisammin rakennettu kokonaisuus, jossa kolmikko käyttää Rat Pack -naamareita viitaten niillä legendaarisiin esiintyjiin eli Frank Sinatraan, Dean Martiniin ja Sammy Davis Jr:iin. Rat Pack -tähtien erikoisaluetta olivat huonot vitsit, ja samaan pyritään myös Braffin elokuvassa, mutta hieman vaisummin tuloksin.

Silti veteraaninäyttelijöiden läsnäolo kantaa. Michael Caine (84) on eniten esillä. Alan Arkinin (83) ja Morgan Freemanin (79) kaltaisten tulkitsijoiden mukanaolo on tae ammattitaidosta ja komiikan lempeydestä.

Kolmikosta Arkinin rooli edelleen jazzia soittavana saksofonistina on persoonallisin. Hän esittää myös lauludueton yhdessä menneiden aikojen tähden Ann-Margretin kanssa.

Sivurooleissa nähdään myös Christopher Lloydin ja Matt Dillonin kaltaisia esiintyjiä. Mielenkiintoisimman sivutulkinnan tekee silti kahvilan tarjoilijattarena esiintyvä Siobhan Fallon Hogan.

Pääosin viihdyttävä Tyylikäs lähtö nousee hieman keskinkertaisten komedia- ja rikosvirittelyjen yläpuolelle, ei kuitenkaan klassikoksi.

Jarmo Valkola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.