Vares – Sheriffi

Ensin hyvät uutiset: Saksassa elokuvaohjaajan uransa luonut Hannu Salonen (mm. Tatort) on saanut uusimpaan Varekseen hyvän draivin. Se kulkee vauhdikkaan vetävästi. Pini Hellstedtin kuvaus näyttää komealta ja Kauko Lindforsin leikkaus on sähäkkää. Vares – Sheriffi on selkeästi sarjansa teknisesti taitavin elokuva.

Konnagalleria on persoonallisen värikäs. Jukka Puotila, Jukka-Pekka Palo, Jarmo Perälä, Miska Kaukonen ja Konsta Mäkelä näyttelevät tyylilajissaan hyvin. Antti Reini on hyvässä iskussa Vareksena ja Jasper Pääkkösen Kyypakkauskin on saanut tukevampaa maata jalkojensa alle. Roolitus on kaikin puolin kohdallaan.

Parissa viime osassa ryyppykaverien ja Vareksen känniördäilyt ovat rasittaneet turoilullaan yksityisetsivän uskottavuutta. Nyt ne on selkeästi siivottu sivummalle. Hyvä niin. Hannu Salonen tekee kovaksi keitettyä pulp fictionia ryhdikkäästi.

Suomalainen jännityselokuva kaatuu nykyisin usein siihen, että se ei ole jännittävää. Se on valitettava tosiasia myös Vareksen kohdalla. Tunnelma ei tiivisty ja katsojan on ihan turha jännittää, kuka sen teki. Sillä ei ole Vares elokuvissa nykyisin suurtakaan merkitystä.

Vares saa toimeksiannon mystiseltä Ruissalon mustalta leskeltä (Hannele Laaksonen). Kummitytön murha olisi selvitettävä hyvää rahallista korvausta vastaan.

Vares lähtee selvittelemään tapausta ja pääsee samalla väkivaltaisen konnaraadin tuttavapiiriin. Mukana häärii myös mystinen Milla (Karoliina Blackburn) ja kaikenlaista viheltäjää lappaa ovista sisään ja ulos. Raadissa alkavat rivit harventua ja seinällä oleva High Noon (Sheriffi) -elokuvan juliste sisältää salattuja totuuksia. Siinähän se.

Vares – Sheriffi on sinänsä ihan viihdyttävän napakka paketti. Aika ei tule pitkäksi tämän popcornin seurassa.

Harmillista vain, että käsikirjoitus on edelleen se suurin ongelma. Luulisi nyt, että Ruotsista osattaisiin jo ottaa mallia, miten kelpo jännäri tehdään. Toisaalta voi olla myös niin, ettei näistä Vares-kirjoista irtoa enempää.

Olli-Matti Oinonen

Vares – Sheriffi ensi-illassa 7.1.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.