Viikossa aikuiseksi

Johanna Vuoksenmaan 21 tapaa pilata avioliitto oli pari vuotta sitten suuri menestys, ja samanlaiset odotukset kohdistuvat myös ohjaajan ensi-iltaelokuvaan Viikossa aikuiseksi.

Uutuudessa keski-ikäinen opinto-ohjaaja Saara (Minttu Mustakallio) hakeutuu houkuttelevan mainoksen vetämänä henkisen kasvun kurssille, jonka guruna toimii liukkaan lipevä Kalle Reivilä (Eppu Salminen).

Muut osallistujat ovat kirjavaa joukkoa. Anna-Leena (Iina Kuustonen) on neljän lapsen lestadiolaisäiti, joka luulee tulleensa ratsastusleirille. Häntä tiirailee Jouko (Taneli Mäkelä), vetovoimaansa uskova ukkomies. Ville (Lauri Tanskanen) on rokkitähti, Emma (Essi Hellén) uskoo parantaviin voimiin, Alli (Anna-Leena Sipilä) on ujo omaishoitaja, Petri (Jarkko Niemi) kaipaa politiikkaa, Rane (Jarkko Pajunen) on fantasioihinsa uppoutuva sähkömies ja Mervi (Minna Koskela) keittiössä huseeraava kokki.

Tilanteet muuntuvat nopeasti, kun kurssin vetäjä katoaa paikalta ja porukka jää niin sanotusti oman onnensa nojaan.

Vuoksenmaan arjen ilmiöitä vauhdilla ja myönteisen koomisesti tarkkaileva näkökulma tuli esiin 21 tapaa pilata avioliitto -teoksen yhteydessä. Viikossa aikuiseksi jatkaa samoilla linjoilla ilmaisun ollessa vieläkin hiotumpaa ja sanallisesti nokkelampaa.

Vuoksenmaa keskittyy elokuvissaan aikamme ilmiöiden kuvaamiseen ja tekee sen samalla erityisesti komedian keinoin, sillä sen myötä myös vakavampien tasojen esittäminen toimii paremmin. Henkilöillä on omat kriisinsä, joita ratkotaan Turun saariston kesäisessä ilmapiirissä.

Veden läheisyys on olennainen osa elokuvan atmosfääriä. Monet kohtaukset tapahtuvat veden äärellä, ja myöhemmin koettu raju myrsky liittyy veteen ja syttyvään draamaan, jonka seurauksena henkilöt purkavat tuntojaan.

Vuoksenmaan elokuvallisessa otteessa on erityistä komediallista raikkautta, joka pohjautuu toisaalta hänen sujuvaan, kerronnallista jatkuvuutta korostavaan ilmaisulliseen otteeseensa ja toisaalta taitavasti suoritettuun näyttelijöiden valintaan.

Näyttelijäohjaus on sen verran hyvin kohdallaan, että yksittäinen heikompikin dialogijakso saa sopivaa elävyyttä ylleen juuri tulkintojen ansiota.

Elokuvan perusjuoni korostaa inhimillisyyttä, ymmärrystä ja myönteistä asennoitumista elämään. Tunteita näytetään avoimesti. Ohjaajan pyrkimyksenä on luoda kaikille henkilöhahmoille riittävästi tilaa, jotta heidän persoonansa tulee esiin.

Parhaiten suoriutuvat Kuustonen ja Mustakallio. Kuustosen roolityössä on herkkyyttä ja Mustakallion olemus on tuttua jo Klikkaa mua -sarjasta. Myös Mäkelän hahmolla on hetkensä, samoin kuin Essi Hellénin Emmalla, joka menee hetkittäin ylinäyttelemisen puolelle.

Kerkko Koskisen sinfonisia sävyjä hakeva musiikki tahdittaa taitavasti kerrontaa.

Jarmo Valkola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.