WINTER'S BONE

Winter's Bone tapahtuu jossain Amerikan takamailla, karulla landella, syvän joen tuntumassa. Köyhyys kalvaa ja toimeentulo hankitaan metamfetamiinin myynnillä ja valmistuksella. Jos lievempää päänsekoitusta tarvitaan, niin pontikkapannut porisevat moonshine-whiskyn tahtiin.

Vaikka poliisi käy moikkailemassa, ei sillä ole merkitystä, koska touhu jatkuu ja jatkuu, kun ei ole muutakaan tekemistä. Yhtä lailla elokuva voisi tapahtua jossain suurkaupungin slummissa, mutta nyt ollaan karun luonnon keskellä, raittiissa ilmassa, vähemmän raittiin yhteisön keskellä.

17-vuotias Ree (Jennifer Lawrence) on puun ja kuoren välissä. Äiti on huumeiden käytön jäljiltä täysin koomassa, sisar ja veli eivät pärjää ilman isosiskon apua ja isä on vankilassa huumerötöksistä. Isä on kiinnittänyt takuusummakseen kodin ja metsät. Jos hän ei palaa lomiltaan vankilaan, perheeltä lähtee koti alta.

Ree lähtee etsimään isäänsä lähitienoilta, naapureista, lähisukulaisilta. Kaikki vaikenevat. Puhumisesta seuraa todistajia eikä kukaan halua sellaista. Väkivallan ilmapiiri ja uhkailu ympäröivät Reen.

Winter's Bone on yhden ihmisen selviytymistarina. Ree päättää, että vaikka turpaan tuleekin, ei periksi anneta. Yhteisössä on oltava edes yksi ihminen, joka jaksaa taistella vallitsevia oloja ja huumeentuputtajia vastaan. Vaikka ruoka on metsästä ammuttujen oravien ja naapurien satunnaisten armopalojen varassa, kodin ja itsetunnon on oltava kunnossa. Pikkuveljen ja siskon elämä on turvattava.

Debra Granik ohjaa elokuvaansa hyvin realistisesti. Jossain soi kepeä country, sisarusten maailmassa tuntuu kodin lämpö ja turva, mutta muuten kalsea viima tunkee katsojankin luihin ja ytimiin. Elokuvan ihmisten sielunmaisemassa on kylmä, vaikka takassa palaisi lämmin tuli. Elämä on karua ja huumori on kuollut.

Winter's Bone vakuuttaa vähäeleisessä koruttomuudessaan. Taitava ohjaaja yhdessä erinomaisten näyttelijöidensä kanssa saa loihdittua valkokankaalle tarinan, joka pitää otteessaan ja koskettaa aina tylyyn loppuunsa saakka.

Winter's Bone on pitkästä aikaa hyvin karaiseva ja vaikuttava katsomiskokemus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.