Whatever Works

Whatever Works Kuvakukko, S Whatever Worksin myötä Woody Allen palaa New Yorkiin ja tuttuihin ihmissuhdeteemoihinsa. Myös päähenkilö vaikuttaa tutulta ja on ilmiselvä Woody Allenin alter ego.

Whatever Worksin neuroottinen päähenkilö Boris Yellnikoff (Larry David) oli aikoinaan varakkaissa naimisissa älykkään ja kauniin naisen kanssa. Mies oli jopa ehdolla Nobel-voittajaksi kvanttimekaniikkaa koskevien teorioidensa ansiosta. Boris Yellnikoff pelkää kuolemaa ja on ihmisvihaaja.

Yellnikoff on myös nero, eikä anna muiden unohtaa sitä. Elokuvan alussa Boriksen loiston päivät ovat takanapäin. Eronnut mies asuu yksin likaisessa pienessä kämpässä ja opettaa ammatikseen.

Yellnikoff törmää asuntonsa ulkopuolella likaiseen ja epätoivoiseen parikymppiseen naiseen. Yhdysvaltain etelän junttilasta kotoisin oleva, kouluja käymätön missikisaveteraani Melodie St. Ann Celestine (Evan Rachel Wood) etsii yösijaa ja syötävää. Pitkin hampain Boris antaa nuoren naisen tulla kotiinsa - pariksi minuutiksia. Pari minuuttia venähtää kuitenkin huomattavasti pidemmäksi ajaksi.

Teatterimaisessa elokuvassa puhutaan valtavasti. Pääteemoja on yksi, tai oikeastaan kaksi: elämän tarkoitus, tai sen tarkoituksettomuus.

Dialogi on täynnä mainioita sitaatteja. Loppupuolen ihmissuhdekuviot eivät ole täysin vakuuttavia, mutta sopivat kyllä maagisen realistiseen tunnelmaan.

Larry Davidia ei Suomessa juurikaan tunneta. Hän oli nerokkaan Seinfeld-sitcomin toinen luoja ja kehittäjä. Canal+ on esittänyt Davidin HBO-komediasarjaa Curb Your Enthusiasm typerällä nimellä Jäitä hattuun läpi koko 2000-luvun. Palkinnoista ja kehuista huolimatta sitä ei ole nähty Ylen ohjelmistossa, ei vaikka HBO-sopimus sen mahdollistaisikin.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.