World War Z 3D

World War Z 3D

Marc Forsterin (007 – Quantum of Solace, Leijapoika) ohjaama World War Z on asiallisuuteen pyrkivä zombi-elokuva. Sen lähtökohtana on genrelle tuttu asetelma, jossa maailma on ajautumassa zombien valtaan. Elokuva pohjautuu Max Brooksin romaaniin Sukupolvi Z: Zombisodan aikakirjat (2006). Sama idea oli Danny Boylen elokuvassa 28 päivää myöhemmin (2002).

World War Z:ssä roiskinta ja groteskeilla yksityiskohdilla mässäily on tosin jätetty vähemmälle ja se tuo tyylinsä puolesta mieleen kuolettavaa virusta dokumentaarisesti käsitelleen Steven Soderberghin Tartunnan (2011).

Tarinan perusasetelma on kuitenkin jossain määrin asiallisen otteen vastainen. Tarinan ytimessä on taas kerran amerikkalainen ydinperhe. Perheen isä Gerry Lane (Brad Pitt) on työskennellyt aiemmin tarkemmin määrittelemättömissä tehtävissä YK:ssa. Mies on luopunut rankasta työstään perheensä vuoksi, mutta zombien uhatessa maailmaa työ kutsuu jälleen.

Kyseessä on siis klassinen maskuliininen sankaritarina, vaikka mitään lopullista pelastusta ei saavuteta ja vaikka päähenkilöstä on tehty tarkoituksella hyvin anti-militaarinen.

Boheemi ja leppoisa Lane alkaa selvittää, mistä maailmanlaajuinen zombi-epidemia on saanut alkunsa ja miten virusta vastaan voisi taistella.

Operaatio vie miehen muun muassa Jerusalemiin, joka on toistaiseksi yksi harvoja zombivapaita alueita. Sieltä hän saa mukaansa nuoren naissotilaan. Sillä välin vaimo ja kaksi tytärtä odottavat henkeään pidätellen sotilastukialuksella.

Elokuva pettää odotukset siinä suhteessa, että alussa esiteltyjä poliittisia ulottuvuuksia ei kehitellä sen pitemmälle, vaan toiminta kääntyy hyvin pian ihmisten ja zombien väliseksi takaa-ajoksi.

Juoneltaan elokuva on hyvin pelkistetty. Se on vähän kuin reportaasi YK:n asiantuntijan tehtävistä sodassa zombeja vastaan. Juuri tästä syystä elokuva kuitenkin tuntuu pelottavalta ja se pitää epäuskon zombeja kohtaan onnistuneesti loitolla.

Muutamat kuvat korkeiden muurien ja stadionin seinämien yli rynnivistä zombeista ovat todella karmivia ja pitkä laboratorioon sijoittuva jakso on aidosti pelottava.

Muutamissa kohdissa zombien hyökkäykset näyttävät liikaa digitaalisilta efekteiltä, mitä 3D osaltaan korostaa.

Elokuvassa on jotain sympaattistakin. Tuottajanakin toimineen Pittin esittämästä Lanesta on helppo pitää, vaikka henkilöistä ei tule katsojille missään vaiheessa kovin läheisiä.

Ohjaus: Marc Forster. Pääosissa: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz ja James Badge Dale. Lajityyppi: toiminta, kauhu (K16).

Uusimmat

Elokuvat

Budapestin auringonlasku

They Shall Not Grow Old

UglyDolls

Arvio: Isabelle Huppert revittelee hyytävästi Greta-trillerissä

Arvio: Tanskalainen Happy Ending nousee vuosikymmenen rakkauselokuvien kärkikaartiin

Vili ja monsteriplaneetta

Arvio: Dome Karukosken Tolkien-ohjauksessa on niin satua, sotaa, rakkautta kuin syvää ystävyyttäkin

Arvio: Max Minghellan esikoisohjaus Teen Spirit toistaa kaavamaisuuksia

Elokuva-arvio: Avengers: Endgame on megalomaaninen seikkailu Marvelinkin mittapuilla

Elokuva-arvio: Red Joan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.