A.S. Byatt - Pieni musta kirja

Suom. Kersti Juva. Teos 2012. 204 s.

Brittikirjailija A.S. Byatt kuuluu niihin tekijöihin, joiden teoksia kannattaa odottaa. Hänellä on käsittämätön taito luoda maailma ja kuljettaa tarinaa.

Byattin huikeisiin, järkälemäisiin romaaneihin tutustuneena ei kuitenkaan uskalla odottaa liikoja, sillä kirjailijatar punoo kertomustensa juonteita niin hienosyisesti ja juurta jaksain, ettei lyhytproosan voisi kuvitella kantavan samalla tavoin hänen hyppysissään. Mutta kylläpähän vain!

Pieni musta kirja on viiden tarinan kokoelma, jossa liikutaan rajapinnoilla.

Kauhu, hulluus ja groteskit kokemukset piirtyvät ja välittyvät maagisissa kertomuksissa, joita Byatt osaa perin omaleimaisesti kertoa.

Oudot oliot, absurdit muodonmuutokset, ihmismielen käsittämättömät liikkeet, muistot ja haaveet, pelkkä Byattin tapa kirjoittaa tekee selväksi, että nyt ollaan kuin Liisa Ihmemaassa, ja missä ja milloin tahansa vastaan voi tulla Valkoinen kaniini.

 

Ylistettyjen romaanien tapaan Pienen mustan kirjankin tarinat kytkevät yhteen historiaa, kulttuuria, mystiikkaa ja arvoituksellisia tyyppejä.

Kirjailija osaa hämmentää keitoksensa niin tehokkaasti, että lukija jää ensi metreillä koukkuun: mitä tämä on?

Kun kaksi pikkutyttöä kohtaa tarinoista ensimmäisessä oudon olennon, koko metsä muuttuu uudella tavalla eläväksi. Värit, tuoksut, muodot, äänet, kaikki aistein koettava tulee suoraan tykö.

Kun synnytyslääkäri ja taiteilija tapaavat toisensa sairaalassa, nainen muuttuu vähitellen kiveksi.

Kirjoituskurssilla nähdään jotain aivan uudenlaista materiaalia, ja vanha pariskunta rakastaa toisensa kuoliaaksi.

Kokoelma sisältää toinen toistaan oudompia kertomuksia, luonteeltaan makaabereja tai vähintäänkin sopivan vinksahtaneita aikuisten satuja.

Jokainen niistä on oma mikrokosmoksensa, johon Byatt lukijansa perehdyttää: kunhan on tutustuttu aineen rakenteeseen, tunkeudutaan pala palalta yhä syvemmälle sen uumeniin. Ja siellä voi kohdata ihan mitä tahansa.

 

Byattin teksti on orgaanista. Hänellä on alkemistinen taito vaikuttaa – eikä tämä ole mitään luuloteltua kullantekotaitoa vaan todellista sanan voiman käyttöön valjastamista ja sen myötä ihmeellisen lukuelämyksen varmistamista.

Suomentaja Kersti Juva on kirjailijansa arvoinen kääntäjä. Eikä ole ainakaan haitaksi, että Juva on suomentanut Tolkienia, vain yhden nimen mainitakseni. Byattin maailma kun on yhtä rikas, runsas ja merkillinen.

Anuirmeli Sallamo-Lavi