ANNAMARI MARTTINEN - Ero

ANNAMARI MARTTINEN Ero
Tammi 2011. 318 s.

Annamari Marttisen esikoisromaani Valkoista pitsiä, mustaa pitsiä oli kuvaus intohimosta. Toinen romaani Mistä kevät alkaa kertoi Alzheimerin taudista, Veljeni vartija taas huumeriippuvuudesta ja neljäs romaani Kuu huoneessa vaihtoehtohoitojen viidakossa pyristelevästä naisesta.

Uusimmassa romaanissa Ero on kyse avioerosta. Ellenin ja Kimmon lähes kaksikymmentä vuotta kestänyt avioliitto hajoaa. Idylli, johon kuuluu mies, kolme lasta, omakotitalo ja auto pihalla, särkyy kuin kupla. Avioeron syy tuntuu tosin aika heppoiselta: kun mikään ei enää tunnu miltään tai "Mä odotin viimeiseen asti että se muuttuisi…"

Kerronta on sujuvaa ja helppoa. Tilanteita ei näytetä, ne selitetään puhki. Romaanin parasta antia ovat hetket, joissa nainen jää yksin kuten ruohon leikkaaminen, auton katsastukseen vienti tai lomakkeiden täyttö. Näissä olisi kannattanut mennä vielä syvemmälle ja näyttää vereslihalla olo.

Nyt tarina jää terapeuttiselle tasolle, pelkäksi viihdekirjaksi, jonka loppu on arvattavissa - niin kuin lukisi vertaistukiryhmien keskustelupalstoja, joissa läheisriippuvaiset naiset tilittävät tuntemuksiaan. Syvyys puuttuu, pyöritään porvarillisissa ympyröissä kliseisine äiti-, vaimo- ja nainen-kuvioineen.

Romaani on jaettu lukuihin, jotka otsikoitu: pelko, yksinäisyys, syyllisyys, viha, rohkeus, rakkaus, halu, vapaus. Sinänsä oikeita asioita, joita eroprosessissa nousee esiin, mutta niiden käsittely jää pintaan.

Lisäksi päähenkilöperhettä lukuun ottamatta muut ympärillä olevat ihmiset, varsinkin naiset, jäävät persoonattomiksi hahmoiksi. Heitä ei erota toisistaan kuin erisnimi.

Esimerkiksi työelämän ottaminen yhdeksi taustaksi olisi jämäköittänyt maailmaa tuntuvasti. Nyt kolmi-nelikymppisten naisten avioerokriisit itsensä etsimisineen, perjantai-illan bilettämisineen ja yhden illan suhteineen ovat jo liian moneen kertaan kirjallisuudessa vatvottuja aiheita.

Uusimmat

Kirjat

Lars Sund: Missä musiikki alkoi

Kirja-arvio: Miljoonasade-yhtyeen menestys, hiipuminen ja ylösnousemus saavat asiallisen käsittelyn Mikko Lundellin kirjoittamassa teoksessa

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.