ANNIKA LUTHER - Ivoria

ANNIKA LUTHER Ivoria

Suom. Raija Rintamäki. TeosSöderströms 2009. 198 s. Kuusitoistavuotias Alphonse Sidik perheineen on tullut Suomeen Norsunluurannikolta Togon, Beninin, Ranskan ja Ruotsin kautta. Matematiikanopettaja-isä ja lastenlääkäri-äiti ovat turhaan yrittäneet saada oleskelulupaa Suomesta.

Eräänä marraskuisena yönä perhe karkotetaan maasta. Vain Alphonse onnistuu piilottelemaan poliiseilta. Alkaa jännittävä selviytymistarina, jossa tärkeää osaa näyttelee suomenruotsalainen Una-tyttö.

Annika Luther käsittelee ajankohtaista maahanmuuttajateemaa kiitettävän maanläheisesti. Alphonsen ja Unan erilaisten elinpiirien kautta aihe muodostuu ihmisenkokoiseksi. Sekä Unan että Alphonsen ennakkoluulot samoin kuin rasismi tarjoillaan rivien välissä, ja pääosassa ovat älykkään afrikkalaispojan arjen haasteet räntäsateisessa Pohjolassa. Luther kertoo asiansa huolellisesti, välillä jopa selittäen, mutta onneksi huumoria unohtamatta. Nuorten välille kehittyvä rakkaustarina on uskottavaa luettavaa.

Ivoria viittaa Norsunluurannikkoon, joka hohtaa Alphonsen muistoissa paratiisina. Riipaisevaksi tarina käy hetkittäin Alphonsen paetessa ankeaa todellisuutta mielikuvitusmaahan. Onnellinen loppu onkin lukijalle tervetullut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.