AROLINA RAMQVIST - Tyttöystävä

KAROLINA RAMQVIST Tyttöystävä

Suom. Riie Heikkilä. Helsinki-kirjat. 280 s. Ruotsalaisen Karolina Ramqvistin Tyttöystävä kertoo naisesta, joka odottaa gangsterimiestään kotiin. Hän asuu huvilassaan, keskittyy ulkonäön ylläpitoon ja teräksisen tiskialtaan pyyhkimiseen. Elämä on ainakin näennäisesti helppoa ja pinnallista. Juuri sellaista, mitä hän on aina halunnut.

Tatuoitujen ja lihaksikkaiden miesten heiluessa väkivallan ja rikoksen teillä, sirot mafiavaimot kokoontuvat yhteen. He näyttelevät huolettomia, vaikka sydämiä kalvaa epätietoisuus. Asioista ei uskalla puhua niiden oikeilla nimillä, sillä koskaan ei tiedä, onko talo mikitetty tai päästääkö ääneen ilmaistu huoli paniikin valloilleen. Sen sijaan, että naiset kertoisivat peloistaan ja muutoksen kaipuusta, he ottavat toisen annoksen kokaiinia ja reilun lasillisen viiniä.

Tyttöystävä on perusjuoneltaan niin korostetun pinnallinen, että lukija lähtee pakostakin etsimään syvempää tasoa. Jännityskertomuksen takaa paljastuu kehityskertomus ja feministinen kannanotto. Lukijan ei tarvitse olla mafiavaimo tunteakseen sukupuolten välisen tasa-arvon, valtapelin sääntöjen ja ulkoapäin asetettavien paineiden teemoja omikseen.

Ramqvistin teos on myös kuvaus popularisoidusta väkivallasta ja vahvojen miesten ihailusta. Tyttöystävä vilisee viittauksia väkivaltakulttuuria ylistäviin elokuviin. Leffaviittaukset suhteuttavat teoksen hienosti gangsteritraditioon, mutta vähempikin Mafiaveljet-elokuvan kertaus olisi ehkä riittänyt.

Dekkareita nostetaan harvoin samalle tasolle muun kaunokirjallisuuden kanssa. Ne karsinoidaan omaksi alueekseen, jolta ei ole helppo kurottaa muiden kirjallisuuslajien puolelle. Ramqvist onnistuu kuitenkin murtamaan jännitysjuonen tavalla, joka antaa teokselle syvyyttä myös dekkarigenren ulkopuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.