Aajonus Vonderplanitz - Tahdomme elää terveinä. Primal-ruokavalio.

Aajonus Vonderplanitz Tahdomme elää terveinä. Primal-ruokavalio.

Suom. Päivi Kari ja Leena Niemelä. Atar Kustannus 2011, 364 s.

Kirjoittajan elämäkerrasta ja hänen kokemuksiinsa perustuvista ruokasuosituksistaan koostuva Tahdomme elää terveinä -kirja on herättänyt huomiota eikä syyttä.

Kirjan mukaan kypsentämätön ja teollisesti käsittelemätön raakaravinto - etenkin liha, voi ja hunaja - on oikeina yhdistelminä auttanut tuhansia ihmisiä parantumaan vakavista sairauksista, kuten erilaisista syövistä.

Vaikka aloitin kirjan lukemisen mahdollisimman avoimin mielin, jo elämäkertaosuus sai useampaan otteeseen tarkistamaan takakannen tekstiä: eikö tämä muka ole fiktiivinen tarina?

Uskon luonnonmukaisesti tuotetun ja vähän käsitellyn ravinnon olevan ihmisen terveydelle parempi vaihtoehto kuin teollinen eines. Suhtaudun myös varauksin joihinkin lääkkeisiin, mutta en silti lähtisi hoitamaan vaikkapa kuppaa kirjan ohjeen mukaisesti pelkällä tomaatti-hunaja-sitruunajuomalla.

En myöskään suosittelisi keskeytettyä yhdyntää syntyvyyden säännöstelyyn tai homeisista karhunvatukoista tehtyä juomaan raskauden keskeytykseen. Uskon, että Parkinsonin taudinkin oireita helpottaa todennäköisemmin lääkitys kuin pähkinäseos ja raakaliha.

Kirjassa todetaankin, että se on kirjoitettu ja julkaistu ainoastaan koulutuksellisessa tarkoituksessa. Alkutekstien mukaan lukijan tulisi ymmärtää, että kirjailija ja kirjan kustantaja eivät tarjoa lääketieteellisiä neuvoja eivätkä ole vastuussa mistään, mikä voisi aiheutua kirjan tiedoista.

Kirjaa lukiessa tuon unohtaa helposti, varsikin jos on kamppaillut terveytensä ja lääkitystensä kanssa jo pidempään. Muuhun en sinällään lukemisenarvoista kirjaa suosittelekaan kuin ajatustenherättäjäksi - etenkin jos omat ajatukset ruuan prosessoinnissa ja terveellisyydestä eivät ole ihan linjassa virallisten suositusten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.