Agatha Christie: Hercule Poirot ja huvimajan arvoitus

Suom. Antti Autio ja Pekka Marjamäki. WSOY 2015. 200 s.

Dekkarikuningatar Agatha Christien syntymästä tulee tänä vuonna 125 vuotta. Christie kuoli 1976.

Nyt suomeksi saatu Hercule Poirot ja huvimajan arvoitus ilmestyi Englannissakin vasta viime vuonna. Christie kirjoitti tämän pienoisromaanin 1954, mutta se jäi sellaisenaan julkaisematta.

Kirjailija käytti sen juonen huomattavasti laajempaan romaaniin, joka ilmestyi Anna-Liisa Laineen suomentamana vuonna 1975 nimellä Kuolleen miehen huvimaja.

Kyse on siis Christien Poirot-sarjaan kuuluvasta kirjasta. Se alkaa, kun salapoliisiromaaneja kirjoittava Ariadne Oliver kutsuu vain ohuesti brittiläistyneen belgialaisystävänsä Hercule Poirotin Greenshore Housen kartanoon.

Oliveria on pyydetty laatimaan kartanossa pidettävään kyläjuhlaan murhaleikki, johon osallistujat selvittelevät johtolankojen avulla henkirikosta.

Kartanon tunnelmassa on jotain kolkkoa. Oliver päättelee, että kuuluisan mestarietsivän läsnäolo voisi rauhoittaa tilannetta ja eritoten juhlapäivää.

Poirot tulee ja niin hän kuin kirjan lukijakin tutustuvat pikavauhtia joukkoon ihmisiä, joiden määrä vielä lisääntyy juhlapäivänä. Sitten murhaleikki muuttuu todeksi, ja Poirot tuntee epäonnistuneensa. Hän ei hellitä ennen kuin todelliset johtolangat ja rikos selviävät.

Juhlapäivän tapahtumiin asti Huvimajan arvoitus etenee samanoloisesti Kuolleen miehen huvimajan kanssa. Päivän tapahtumien jälkeen pienoisromaani hurahtaa loppuratkaisuun, kun taas laajempi versio jatkuu moniin suuntiin ennen yhteenvetoa.

Suomenkieliset teokset tarjoavat hauskan mahdollisuuden vertailla kääntäjien ratkaisuja yhtenäisen alkutekstin osalta.

Kreikkalaisessa tarustossa jumalatar Ariadne löysi lankakerän avulla ulos labyrintista. Christie piilotti tarinoihinsa kulttuurisia viitteitä, vaikka ne muuten tapahtuivatkin niin sanotussa Christie-maassa, jossa ei vallinnut dekkareissa nykyisin suosittu rosoinen yhteiskuntarealismi. Huvimaja-kirjan erikoisuus on, että sen keskeisin miljöö on kuvaus kirjailijan kesäpaikasta Greenway Housesta.

Varsinaisen Poirot-tarinan lisäksi Huvimajan arvoituksessa on Christien kirjojen kansia yli 50 vuotta taiteilleen Tom Adamsin laajahko puheenvuoro ja kirjailijan tyttärenpojan Mathew Prichardin esipuhe.

Christie-tutkija John Curranin jälkisanoissa esitellään kirjailijan työpäiväkirjojen suunnitelmia Huvimaja-tarinaksi. Kokonaisuus on kiinnostava ja tyylikäs helmi Christie-fanien kirjahyllyyn.