Ajattoman kaupungin varjot

Enrique Moriel Ajattoman kaupungin varjot

Suom. Satu Ekman. Bazar 2010. 415 s. Espanjalaisen Enrique Morielin (s. 1927) Ajattoman kaupungin varjot ylittää sujuvasti genrerajat.

Kirja on dekkari, seikkailukertomus ja goottilainen kauhutarina.

Tapahtumat sijoittuvat Barcelonaan. Moriel kuvaa rakkaudella tätä kiehtovaa kaupunkia ja liittyy näin Carlos Ruiz Zafónin ja Idlefonso Falconesin kaltaisten espanjalaisten bestselleristien joukkoon.

Kirjan kertoja on ilotytön lapsi, joka on jo syntyessään keskiajalla aikuisen miehen näköinen. Tämän paholaisen ja vampyyrin piirteitä omaavan kuolemattoman hahmon kanssa kuljetaan läpi vuosisatojen Barcelonan historiaa.

Mies toimii vuosien saatossa mitä erilaisimmissa ammateissa kuten papin ja pyövelin apulaisena, toimittajana, opettajana ja etsivänä.

Nykyajassa puolestaan historioitsija Marta Vives selvittää omia sukujuuriaan, joista löytyy selittämättömiä piirteitä.

Tarinassa on kyse hyvän ja pahan voimien välisestä mittelöstä.

Vaikka kirjassa kuvataan myös suuria historiallisia tapahtumia kuten inkvisition hirmutöitä ja Ranskan miehitystä, niin pääasiassa siinä liikutaan Ramblan syrjäkujilla, toreilla ja kapakoissa prostituoitujen ja vähäväkisten joukossa.

Moriel vangitsee taitavasti Barcelonan miljöön ja historian kirjan sivuille. Yliluonnolliset tapahtumat sujahtavat myös mutkattomasti tarinaan. Tarina hivelee mielikuvitusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.