Anna Gavalda - Karkumatka

ANNA GAVALDA Karkumatka
Gummerus 2010, 120 s.

Ranskalaisen uuden polven kirjailijan Anna Gavaldan neljäs aikuisten romaani kertoo sukuhäihin matkaavista sisaruksista: aina tyynestä Simonista, boheemista sinkusta Garancesta ja avioeroaan läpikäyvästä Lolasta.

Juhlapaikalle päästyään he päättävätkin paeta tylsiä sukulaisia ja karkumatka alkaa. Sen suunta on selvä: sisarusparveen kuuluva Vincent, joka asuu vanhassa linnassa, mutta ei päässyt juhlapaikalle.

Gavaldan aiemmat romaanit, kuten Viiniä keittiössä tai Kimpassa, olivat molemmat loistavia esimerkkejä kevyesti siveltimellä vedetyistä ikään kuin akvarellimaalauksista.

Molempien romaanien jälki oli koskettava ja tosi, henkeäsalpaavan kaunis, hengästyttäväkin.

Samaa ei voi sanoa Karkumatkasta. Gavaldan iskevät tyylitellyt lauseet ja kappaleet ovat virkistävää luettavaa teknisesti. Hän kunnioittaa lukijaa jälleen, mutta tällä kertaa tekniikka jää parhaaksi nautinnoksi.

Ainoat henkilöt, jotka tulevat lihaksi ja vereksi, ovat Simon ja tämän ylisäntillinen vaimo Carine.

Muut sisarukset jäävät valjuiksi ja verettömiksi, pelkiksi tylsiksi nuoriksi aikuisiksi, joiden sekoilut jäävät sekoilun asteelle.

Elämää suurempaa ei synny eikä tarina sukella syvyyksiin edellisien romaanien lailla.

Lapsuuden avaaminen, jonka olisi suonut kasvavan romaanissa suuremmaksi tarinaksi, jää sekin pelkän selittämisen asteelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.