Anna Hallava: Sammakkoprinsessa

WSOY 2015. 270 s.

Millaisia tuntemuksia herää ja mitä tapahtuu, kun murrosikäinen, ensimmäisestä suudelmasta haaveileva Ofelia saa erikoisen 14-vuotissyntymäpäivälahjan? Hän nimittäin kuulee olevansa puoliksi keiju. Keijuominaisuudet pulpahtavat pintaan suippoja korvia myöten, mutta kummilahja on pettymys: jos Ofelia suutelee väärää poikaa, tämä muuttuu sammakoksi.

Anna Hallavan esikoisteos Sammakkoprinsessa tuntuu suuntautuvan alakoululaisikäisille. Sitä voisi luonnehtia lasten chick litiksi. Se on sujuvasti kirjoitettu, nopeatempoinen ja valitettavan pinnallinen.

Minäkertoja Ofelian ajatukset pyörivät odotetussa ensisuudelmassa ja hyvännäköisissä pojissa. Ylipäänsä ulkonäön, vaatteiden ja meikkien merkitys korostuu, ja piipahtaminen sirojen olentojen keijumaailmassa lisää huolta oman vartalon kelpaavuudesta.

Sammakkoprinsessan asennemaailma on melko masentava, samoin sen tarjoamat roolimallit: ”Voi hyvänen aika, se oli menoa nyt. Pian minä en enää olisi surkea suudelmaneitsyt jenkkakahvoilla. Tämän illan jälkeen olisin makea, suudeltu tyttö poikaystävällä.”

Kielikuvat ovat sinänsä vitsikkäitä ja vauhdikkaita. Murrosiässä tunnettu kömpelyys tulee esille, mutta keijuhovin etikettiä opiskelevan Ofelian päähän ei mahdu juuri muuta kuin prinsessahaaveita. Halu Sen Oikean löytämiseksi on polttava, mutta ihastuksen kohteet vaihtelevat tuon tuosta.

Keijujen maailma on kuvattu melkoiseksi luokkayhteiskunnaksi, mutta ekohenkeäkin löytyy: keiju pystyy parantamaan vaurioituneen puun, ja tätä kykyä myös Ofelia toteuttaa. Tämä onkin teoksen syvällisintä antia.

Kepeälle ilkamoinnille on tulossa jatkoa ensi vuonna, jolloin Operaatio Huulitulen pitäisi ilmestyä.

Uusimmat

Kirjat

Marjatta Levanto ja Julia Vuori: Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja

Rax Rinnekangas vaelsi Kalle Holmbergin käskystä luostariin lukemaan Karamazovin veljekset - syntyi Mestarin viimeinen toivomus -kirja

Jyri Vartiainen: Kirous

Samuel Beckett: Sanoinkuvaamaton

Roger Daltrey: My Generation - Rocklegendan omaelämäkerta

Suvi Ratinen: Matkaystävä

Merete Mazzarella: Varovainen matkailija

Katriina Huttunen: Surun istukka

Naomi Alderman: Voima

Elizabeth Acevedo: Runoilija X

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.