Anna Kontula - Punainen eksodus

ANNA KONTULA Punainen eksodus Like 2008. 320 s.

Anna Kontula paneutuu sosiologian väitöskirjassaan Punainen eksodus tämän päivän suomalaiseen prostituutioon. Usein seksityötä tekevistä puhutaan heidän ohi ja yli. Tähän Kontula tekee muutoksen. Kirja on haastattelututkimus.

Nimimerkeillä esiintyvät naiset ja muutama mies kertovat alalle ryhtymisen syistä, työn sisällöistä ja siitä, mitä se antaa heille. He kertovat asiallisesti ja hämmästyttävän analyyttisesti. Moni onkin ryhtynyt näihin hommiin rahoittaakseen esimerkiksi yliopisto-opintojaan. Alalta ei kuitenkaan aina poistuta, vaikka vaihtoehtojakin jo olisi.

Kontulan tutkimus romuttaa myytin, että itseään kadulla, ravintolassa tai internetin avulla myyvä olisi automaattisesti olosuhteiden uhri ja huumekoukussa. Se horjuttaa myös sanontaa itsensä myymisestä. Kyse on vaihdosta, jossa rahalla saa seksuaalisen aktin, ei ihmistä sinänsä.

Seksityön selkein motiivi on ansaita rahaa. Haastateltavat mieltävät työnsä palvelu- ja hoitoalan kategoriaan. Työssä on vaitiolovelvollisuus asiakkaiden henkilöllisyydestä ja vahva emotionaalinen leima. Monelle asiakkaalle akti on vain osa tilanteessa, jossa voi jutella aroista asioista ja kokea ihmisläheisyyttä.

Laittoman rajoilla liikkuvan työalan yhteyksiä paritukseen, huumemaailmaan ja ihmiskauppaan ei kiistetä. Ne eivät vain tule esiin näiden haastateltavien suomalaisten kohdalla. Viron ja Venäjän alan naiset eivät ole Kontulan haavissa.

Tutkimuksen mielenkiintoista antia on niiden motiivien selvittely, joiden takia jotkut jäävät alalle. He sanovat itseään ylpeästi huoriksi. He puhuvat huoravietistä, joka viittaa seikkailun, jännityksen ja seksin variaatioihin tutustumisen haluun ja haluun harjoittaa seksiä monen kanssa oman nautinnon takia. Moni tutustuu tätä kautta itseensä. Transihmiset ovat tässä joukossa yliedustettuina. Marginaali suojaa marginaali-ihmisiä.

Torsti Lehtisen Kutsumushuorasta alkaen olen miettinyt ankarasti, voiko huoraaminen olla vapaan ihmisen ammattivalinta. Mitä ratkaisevaa eroa on myydä yläpäätään (ajattelukykyä) alapään myymiseen verrattuna?

Ehkä olen uhri- ja traumamyyttien harhauttama, koska kaikesta vakuuttelusta huolimatta tietty epäilys jää voimaan. Kantamaani epäilystä Kontulan kirja toki on auki purkamassakin. Se ei kuitenkaan ole ihannoiva ammatinvalintaopas, jonka luettua tulisi kova halu lähteä huoraamaan. Sen verran realiteeteissa se on seksialan riskien ja vaarojen kanssa.

HELENA MIETTINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.