Antti Arstila - Hyvästi ummetus!

Antti Arstila Hyvästi ummetus!
Karprint oy. 2010, 128 s.

Professori ja yli 40 vuotta anatomian dosenttina toiminut Antti Arstila ilahduttaa kansantajuisella uutuuskirjalla Hyvästi ummetus! Hän selvittää kirjassa esimerkiksi sitä, miten ohutsuolen pituus vaikuttaa ihmisen lihavuustaipumuksiin.

Ohutsuolen pituus vaihtelee seitsemästä yhteentoista metriin. Mitä pitempi suoli on, sitä enemmän ravinnon imeytymiselle jää aikaa ja kilot alkavat karttua.

Lopussa on ihan punavärillä listattu tärkeimmät syyt ummetukseen: päivittäisen liikunnan vähyys, liian vähän kuitupitoista ruokaa ja vettä, ummetusta lisäävien lääkkeiden käyttö, liiallinen television ääressä ja autossa istuminen.

"Jos pidättelet kakkaamista, peräsuolen seinämän lihaksisto veltostuu, ja se tottuu aina olemaan täynnä tavaraa. Olet ummetusputkessa ja pahasti!"

Kirja on mitä ilmeisimmin suunnattu ikäihmisille, koska tekstikoko on riittävän suurta. Kuvien piirtäjän nimeä en kirjasta löydä, joten tulkitsen AA-signeerauksen professori Arstilan omaksi.

Teoksessa käsitellään myös peräsuolen syövän tunnistettavia merkkejä.

Viikon ummetuksesta poikkeuksellisen istumisjakson jälkeen ei vielä kannata huolestua, mutta jos jaksot alkavat toistua, kannattaa ainakin kokeilla Arstilan suolistoliikunnan reseptejä.

Hän suosittelee halkojen kantamista saunaan ja moottorisahan käyttöä, vastaavasti päältä ajettavan ruohonleikkuukone kannattaa professorin mielestä hylätä heti. Myös narulla hyppelyä hän suosittelee, koska suolisto tarvitsee pomppimista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.