Antti Hietalahti: Talvisodan salainen strategia - nikkelillä Saksan rinnalle

Antti Hietalahti: Talvisodan salainen strategia – nikkelillä Saksan rinnalle. Otava 2016. 382 s.

Antti Hietalahden tutkimus Petsamon nikkelin merkityksestä talvisodan selittäjänä on jo ehtinyt herättää kohua eikä ihme. Historiaa opiskelleen ja toimittajana työuransa tehneen tutkijan väitteet ovat niin kovia, että ne suorastaan houkuttelevat väittämään vastaan.

Talvisodan salainen strategia kuvaa nimensä mukaan kylmähermoista suurvaltapoliittista peliä Petsamovuonon, joka jatkosodan päätökseen saakka kuului Suomelle, nikkelirikkauksien ympärillä.

Hietalahti tulkitsee talvisodan aikaisen pääministeri Risto Rytin jopa toivoneen konfliktia Neuvostoliiton kanssa, jotta Suomi saisi kumottua Petsamossa nikkeliä louhineen englantilaisen Mond-yhtiön toimiluvan.

Brittien poistuttua Suomi olisi sitten vapaa myymään nikkeliään Saksalle, joka janosi metallia aseteollisuuden tarpeisiin suunnittelemaansa maailmanpaloa varten, jatkuu päättelyketju.

”Salaisen strategian” toteennäyttäminen on kuitenkin vaikeaa. Hietalahti ei ota huomioon, että tuntemattoman tulevaisuuden kanssa toimiessaan poliittiset päätöksentekijät harvemmin voivat panna luottamustaan yhden tai edes muutaman kortin varaan.

Jälkikäteen on helppo nähdä strategioita sielläkin, missä on koetettu vain luovia sumussa käsikopelolla.

Vaikkei Petsamo-kortin vilauttelu joka käänteeseen sovikaan, kirja osoittaa silti, että niinkin kalutussa aiheessa kuin talvisota riittää yhä tutkittavaa. Parhaimmillaan teos voi olla uusi motivaation lähde historiantutkimukselle selvittää rönsyt, joita Hietalahti sankasta detaljien salkustaan viskelee.

Samaan tapaan toimi Suomen ihmisluovutuksia Saksalle paljastanut Elina Sanan teos Luovutetut vuonna 2003.

Hietalahden teos on haaste siinäkin mielessä, että se on huomattavasti Sanan teoksia laadukkaampaa työtä historiantutkimuksena. Erityisen vakuuttavasti Hietalahti onnistuu kirjan alkuosassa, jossa hän osoittaa saksalaisten pyrkineen Petsamon malmirikkaille rinteille jo 1920-luvulta lähtien.

Yhdessä suomalaisten heimoaatteen miesten kanssa saksalaiset juonittelivat pystyyn Suomen Kalastus -nimisen yrityksen, joka koetti pureutua Petsamovuonoon vahtimaan brittejä ja tarpeen tullen sabotoimaan näiden hankkeita nikkelin louhimiseksi.

Yritys oli niin kova, että saksalaiset turvautuivat jopa Troijan puuhevoseen: toimilupia käsitelleiden suomalaisten luo marssi vuonna 1938 näennäisesti englantilaisen firman edustajia, joiden taustalta löytyi saksanjuutalainen rahoittaja. Rikkaan Warburg-suvun oli pakko toimia natsien hyväksi, jotta saisi omaisuutensa ulosmitattua kristalliyön kauhujen kotimaastaan.

Yksi kirjan esiin nostamista isoista kysymyksistä on, liukuiko Suomi Saksan rinnalle jo huomattavasti välirauhan aikaa aiemmin. Kirjoittaja päätyy Heikki Ylikankaan linjoille tulkitessaan Hermann Göringiltä tulleiden lupausten vauhdittaneen talvisodan rauhantekoa.

Kirjan teemoilla on vieläpä ajankohtaiset yhteytensä. Kuten 2000-luvun ydinvoimala- ja kaasuputkihankkeistakin voidaan päätellä, suurvalta- ja talouspolitiikka tuppaavat kulkemaan käsi kädessä.

Janne Könönen

Uusimmat

Kirjat

Aku Visala: Vapaan tahdon filosofia

Mari Mörö: Hajavalo

Esko-Pekka Tiitinen: Pikkulinnunrata

Satu Kivinen: Pese hampaat ennen kuin pussaat

Matti Klinge: teokset "Euroopan murros. Proust ja Kross" sekä "Niin siinä kävi. Päiväkirjastani 2017-2018."

Satu Kivinen: Pese hampaat ennen kuin pussaat

Maarit Verronen: Hiljaiset joet

Lena Andersson: Svean poika. Kertomus kansankodista.

Clare Mackintosh: Anna minun olla

Hannu Väisänen: Leimikot

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.